A szakértők úgy gondolják, hogy az előkerült csontok zsidó emberek földi maradványai, ezért a varsói zsidó temetőben helyezték el azokat, 78 évvel a varsói gettófelkelés leverését követően – olvasható az Arutz7 oldalán. A csontokat egy hónappal korábban találták egy épület javítási munkálatainak során.

Az épületet a gettó romjai fölött emelték és a csontokra egy pincében akadtak, amely a gettó bombázása idejében is létezett. Az egykori varsói gettó területén végzett építkezéseket és renoválásokat a varsói főrabbinátus képviselői felügyelik, és ők voltak azok, akik úgy ítélték meg, hogy e csontok minden bizonnyal a pincében bujkáló és a romok alatt rekedt zsidó emberek maradványai. A csontokat először az Igazságügyi Orvostani Intézetbe szállították, hogy kizárják egy esetleges, a második világháború után elkövetett bűntényt és dokumentálják a leletet. Antropológiai vizsgálatokat azonban – Michael Joseph Schudrich lengyelországi főrabbival való egyeztetést követően – nem végeztek annak érdekében, hogy ne sértsék meg a csontokat és minél hamarabb sor kerülhessen a temetésre. A zsidó törvénykezés a temetéssel kapcsolatban is számos megkötést tartalmaz, ezek között az egyik, hogy minél hamarabb, lehetőleg még az elhalálozás napján el kell temetni a halottat, a zsidó törvényeknek megfelelően, zsidó temetőben.

A maradványokat a főállamügyész adta át a főrabbinak, aki ezekkel a szavakkal vette át a szomorú leletet:

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Izrael sírjába helyezhetjük el e szent áldozatokat, akiket meggyilkoltak. Különösen fontos, hogy ez éppen a nagyszerű és félelmetes nap, jom kipur előtt történhet meg”.

Jom kipur előestéjén, a csontok átvételétől számított egy órán belül már le is zajlott a temetés. A csöndes búcsúztatón a helyi közösség nagyjából száz tagja vett részt, különféle zsidó szervezetek képviselőivel együtt. Az esemény a lengyel média figyelmét is felkeltette, így a temetési menethez a legnagyobb televíziós társaságok riporterei és újságírók is csatlakoztak.

A met micvá, vagyis a halottak eltemetésének micvája az egyik legfontosabb parancsolat. A halott már nem tudja viszonozni a jótetteket, a temetést, ezért e parancsolat teljesítése különösen önzetlen cselekedetnek számít.

Nemrégiben adtunk arról hírt, hogy az egykori gettó területén titkos bunkerre akadtak, melyben tíz pár tfilint – imaszíjat – leltek a munkások. Az 1943 áprilisában kitört varsói gettófelkelés utolsó ismert túlélője néhány hónappal ezelőtt, 2021 augusztusában, 97 éves korában hunyt el.

Borítókép: Wikipédia