Elítélték azt a férfit, aki ellen a Tett és Védelem Alapítvány holokauszttagadás miatt tett feljelentést. Ha nem fizeti ki a százhúszezer forintos bírságot, le kell töltenie száz napos börtönbüntetését. 

A Tett és Védelem Alapítvány ebben az évben idáig 27 feljelentést tett a bűnüldöző szerveknél, rendőrségen és ügyészségen. Az ügyek túlnyomó részében közösség elleni izgatás, egy másik részében, szám szerint 11 ügyben a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása vádjával. Ez utóbbi a Holokauszttagadás hivatalos megnevezése.

Az Alapítvány erőfeszítéseinknek most megszületett az első kézzelfogható eredménye. Az első jogerős ítélet, amelyben az Egri Járásbíróság H. L. vádlottat bűnösnek találta a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadásában és ezért százhúszezer forintos bírságot szabott ki rá, melynek be nem fizetése esetén le kell ülni a büntetését. Az elsőfokú ítélet jogerős és végrehajtható.

H. L. 2012 júliusában szólt hozzá facebook oldalán a kuruc.info internetes portál „Keressük a 97 éves Csatáry bácsit zaklató zsidókat – hét antimagyart már beazonosítottunk” című cikkéhez. Hozzászólását, mi szerint „Ha valóban lett volna holokauszt, akkor ezek a selejt fattyú horda nem tüntethetne, zaklathatna tisztességes idős magyar embereket…” a Tett és Védelem Alapítvány monitoring csoportja fedezte fel és ennek nyomán tettek feljelentést.

A Tett és Védelem Alapítvány álláspontja szerint precedens értékű ítélet született. Az Egri Járásbíróság ítéletének indoklása szerint H. L. ezzel a kijelentésével megkérdőjelezte a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtás és más emberiesség elleni cselekmények tényét. Az ítélet megnyithatja az utat a többi, már folyamatban lévő eljárás mielőbbi lezárása előtt és remélhetőleg az első lépés lesz a magyar közmédiában elszaporodott rasszista és holokauszttagadó megszólalások megfékezésére.
 

Megszakítás