Először adta át kedden Simon Peresz izraeli államfő a B.R.A.I.N. elnevezésű, az agykutatásért járó izraeli tudományos díjat.

Az egymillió dollárral járó elismerést a The BrainGate nevű amerikai kutatócsoport kapta, amelynek vezetője a providence-i (Rhode Island) Brown Egyetem munkatársa, John Donoghue.

A tudósoknak elsőként sikerült az emberi agyba ültetett szenzorok és interface-rendszerek segítségével irányítani háromdimenziós térben egy robotkart. Ennek a vezeték nélküli technológiának a segítségével egy agyvérzés következtében lebénult nő tizenöt év után először vehetett a kezébe valamit – áll a díjazottak kiválasztásának indoklásában.

A több egyetem és intézet munkatársaiból álló amerikai kutatócsoport 11 ország 70 jelöltje közül került ki győztesen. Az elismerést az Israel Brain Technologies (ITB) szervezet által rendezett nemzetközi agykutatási és agytechnológiai konferencia keretében adta át Simon Peresz Tel-Avivban. Magát a B.R.A.I.N.-díjat is (The Breakthrough Research and Innovation in Neurotechnology) az ITB alapította. A szervezet 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy Izrael az agykutatás központjává váljon.

Hirado.hu