Újabb barlangot fedeztek fel a Júdeai-sivatagban a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói egy amerikai egyetem diákjaival közösen.

A Holt-tengeri tekercsként ismerté vált rendkívüli fontosságú lelet 70 éve került elő a Kumráni-hegység egyik barlangjából. A ynetnews.com cikke arról ír, hogy eddig 11 barlangot ismertek, ahol leletek voltak, ez most a 12-ik. Az eddig felfedezett dokumentumok egy részéről itt olvashatnak részletesen.

Az ’50-es években zajló kutatások nem voltak szakszerűek, az eddig előkerült tekercsek kis része származik szervezett, szabályos feltárásból. A mostani ásatás viszonylag kis barlangban zajlik, ami mindössze 17 négyzetméteres és szűk bejáraton lehet eljutni a belsejébe. Az itt talált maradványok a Második Templom idejéből valóak. Edények, tálak és jól konzerválódott szerves anyagok (oliva, dió) is előkerültek a területen, köszönhetően a száraz sivatagi klímának. A barlang egykori birtokosai egy fonott fekvőalkalmatosságot is hátrahagytak, valamint kőeszközöket és nyílhegyeket is. Több rétegben találták meg a tárgyakat, az időszámításunk előtti V. századból és az időszámításunk előtt VIII.- IX. századból.

Előkerült egy kis bőrdarab is, amit összetekertek. Ezt most elszállították a Héber Egyetemre, hogy az ottani laboratóriumban vizsgálják meg. Az eddigi vizsgálatok azt mutatták, hogy a tekercs üres, még nem írtak rá. Dr. Oren Gutfeld a kutatás irányítója azt mondta: ez az egyik legfontosabb és legizgalmasabb felfedezés az elmúlt 60 évben a Kumráni-barlangokban. Sajnos sok tekercset elvittek a beduinok az 1940-es, 1950-es években – mondja a professzor. A mostani ásatás is megerősítette, hogy van még mit keresni a Júdeai-sivatagban – hívta fel a figyelmet a kutató.

Kép: ynetnews.com