Meghalt a kongresszusi becsületéremmel kitüntetet, magyar származású Rubin Tibor. Az amerikai hadsereg szabadította fel azt a koncentrációs tábort, ahol ő is raboskodott, ezért úgy érezte csatlakoznia kell hozzájuk. Később a koreai háborúban harcolt hősiesen.

Rubin Tibor szülei és húga nem élte túl a holokausztot, de a tragédia ellenére soha nem veszítette humorérzékét – emlékezett rá a halálhírt bejelentő unokaöccse Robert Huntly a Los Angeles Times-ban. Rubin csak 2005-ben vehette át a legnagyobb katonának járó kitüntetést George W. Bush elnöktől a Fehér Házban. A harcban és a hadifogságban tanúsított bátorságáért, önfeláldozásáért kapta az elismerést, különös tekintettel arra, hogy közben szembe kellett néznie a külföldi és zsidó származása miatti előítéletekkel. A fogságban ételt szerzett a társainak, ápolta őket és tartotta bennük a lelket – olvasható a chron.com összefoglalójában.

Saját életét kockáztatta a bajtársaiért – méltatta az elnök és kiemelte, hogy azt az országot szolgálta, amelyik visszaadta a szabadságát. Az akkor 76 éves Rubin lehajtott fejjel, szerényen hallgatta a dicséretet, mielőtt az elnök a nyakába akasztotta a kitüntetést. „Ez egy csodálatos, gyönyörű ország, mindannyian szerencsések vagyunk” – mondta a kitüntetett az újságíróknak.

Kép: chron.com