Újabb régészeti csodára bukkantak egy 5. századi zsinagóga padlóján.

„A hukoki zsinagóga padlóját borító mozaikok forradalmi újdonságokat rejtenek a korszak judaizmusának megértésében” – mesélte izgatottan a médiának az Észak-Karolinai Egyetem professzora, Jodi Magness, miután egy 1600 éves épületben újabb kincsre leltek.

A bizánci korból származó zsinagóga körül nyolcadik alkalommal végeztek ásatásokat, és most egy eddig felfedezetlen képre bukkantak – derül ki a The Times of Israel írásából. A régészek által megtalált mozaikkockák egy bibliai vonatkozású történetet ábrázolnak: a fennmaradt képen két férfi látható, akik egy vállaikra rakott rúdon óriási szőlőfürtöt hordoznak. A megörökített jelenet sokaknak ismerős lehet Mózes 4. könyvéből, ahol a Kánaán földjére kiküldött kémek története olvasható.

A projektben dolgozó 20 régész korábban egy másik Bibliához kapcsolódó szöveg illusztrációját is megtalálta. Egy kötéllel vadállatot sétáltató gyermek feltehetően Ézsaiás könyvének egyik sorát eleveníti meg („És lakozik a farkas a báránnyal és a párduc a gödölyével heverész; borjú, oroszlánkölyök és hízóbarom együtt, és egy kisfiú vezeti őket” Ézsaiás 11:6.).

Hukok a Bibliában kétszer is szerepel; Magness elmondása szerint az egykor gazdag helység 3 mérföldnyire feküdt Magdala és Kapernaum városától. A helyi zsinagógát gazdag díszelemekkel gazdagították. „Az az érzésünk, hogy Hukokban azt mondhatták az emberek: a legnagyobbat és a legjobbat fogjuk felépíteni” – összegezte tapasztalataikat a régész.

 

zsido.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás