Irán elítéli "a zsidóknak a nácik általi mészárlását" a második világháborúban – jelentette ki Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, szembehelyezkedve így Mahmúd Ahmadinezsád exelnökkel, aki számos alkalommal vitatta a holokauszt megtörténtét.

"Elítéljük a zsidóknak a nácik általi mészárlását, és elítéljük a palesztinoknak a cionisták általi mészárlását" – olvasható a miniszter Facebook-oldalán, ahová feltette a Tasnim hírportálnak adott interjúját.

A miniszter igennel válaszolt arra a kérdésre, kívánt-e boldog új évet a zsidóknak, és váltott-e üzenetet Twitter-oldalán a holokausztról. Közölte, "válaszoltam egy személy kérdésére, akiről kiderült, hogy az amerikai képviselőház volt elnökének, Nancy Pelosinak a lánya". Zaríf boldog rós hasánát (zsidó új évet) kívánt Christine Pelosinak, aki így válaszolt: "Köszönöm. Az új év még édesebb lenne, ha önök véget vetnének a holokauszt Irán általi tagadásának." A külügyminiszter válasza: "Irán sohasem tagadta a holokausztot. Az az ember, aki tagadni látszott azt, már elment. Boldog új évet!"

Ahmadinezsád az elmúlt években többször is kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét, illetve méreteit és számos esetben szólt Izrael közelgő eltűnéséről, magára vonva a nemzetközi közvélemény elítélését. A perzsa állam nem ismeri el Izrael létét.

"Minden évben boldog új évet kívánunk keresztény honfitársainknak – folytatta Zaríf. – Van egy zsidó kisebbségünk is, egy képviselője van a parlamentben. Nincs semmi kifogásunk a zsidókkal és a judaizmussal szemben, de nem engedjük meg a cionistáknak, hogy Iránt antiszemitának és háborúpártinak állítsák be a propagandájukban azzal a céllal, hogy folytathassák a palesztin nép elnyomását (…) és elfeledtethessék bűnüket." ."

 

MTI

Megszakítás