Germán Rozskov hadnagy húsz évvel ezelőtt, 2002-ben vesztette életét a Hezbollah terrorszervezettel történő összecsapásban. Édesapja most az ukrajnai bombázások elől menekült Kijevből a moldovai Kisinyovba. Itt találkozott elhunyt fia egykori barátaival, akik segítenek neki keresztülvergődni az alijázás, vagyis az Izraelbe költözés bürokratikus útvesztőin. A gyermekét vesztett apa azt reméli, hogy Izraelbe érkezése után életében először találkozhat majd az unokájával is – tudósít a ynet. 

„Mostantól minden rendben lesz. Nincsenek szavaim, melyekkel megfelelően köszönetet mondhatnék Önöknek. Önök angyalok. Elveszítettem a fiamat és most elveszítettem az otthonomat is. Nagyon nehéz egyben tartani magamat.”

– mondta Szimionov, aki a határon találkozott Joszi Dágánnal, a Somroni Regionális Tanács vezetőjével. Az izraeli politikus ismerte a férfi elesett fiát, akiről így emlékezett:

„Izraeli hős volt. A Sávéj Somron katonai ellenőrzőpont tisztje. Ott, ahol én is lakom. Időnként beszéltünk. A sógorom volt az egyik beosztott katonája.”

A mai napig gyászoló apához a következő szavakkal fordult:

„Ön nincs egyedül. Izraelnek olyan tartozása van Ön felé, amit nem lehet visszafizetni. A fia hős volt, Izraelért és Somronért [Szamária] harcolt. Soha nem hagyjuk Önt egyedül. Gondoskodunk arról, hogy mindent megkapjon és segítjük abban, hogy Izraelbe jusson.”

Ezt követően a Szochnut Zsidó Ügynökség megbízott ügyvezető elnökével, Jáákov Hágoellel is beszéltek: „A Zsidó Ügynökség az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb műveletét hajtja végre és azért tevékenykedik, hogy kimenekítse a zsidókat a háborús zónából. Izraelnek erkölcsi kötelezettsége van azok felé, akik harcban elestek. E kötelezettség teljesítése egyben hatalmas megtiszteltetést is jelent a Zsidó Ügynökség számára.”

100 ezer bevándorló is érkezhet Ukrajnából Izraelbe

A háború kitörése újabb bevándorlási hullámot indított el Ukrajnából Izraelbe.

Ludmilla, az elesett Germán édesanyja azt kérte, hogy a holttestből kinyert hímivarsejteket raktározzák el, hogy biztosítsák fia vonalának továbbélését. Így született meg 2017-ben az unoka, aki Kirját Smonában él az asszonnyal. Szimionov azt reméli, hogy Izraelbe érkezése után ő is találkozhat az unokájával, életében először.

Címlapkép: Shomron Regional Council

Megszakítás