Új kiállítással készül a Nemzetközi Holokauszt Emléknapra időzítve a Jád Vásem. A holokauszt áldozatainak „utolsó szavain” keresztül mutatják be az emberi sorsokat.

„Erősnek és türelmesnek kell lenned. Egyszer ennek is vége lesz…Arra az esetre írom neked ezt a levelet, ha nem élném túl, de úgy érzem látni fogjuk még egymást”. Ezek voltak Regina Kandt utolsó szavai, amit férjének és fiának szánt 1941-ben, nem sokkal azelőtt, hogy Belgrádból más rokonaival együtt deportálták volna a sajmistei koncentrációs táborba. A levelet egy keresztény szomszédjánál hagyta, családja a háború után vehette kézbe. Ez a dokumentum is megtalálható a jeruzsálemi múzeum új online gyűjteményében – olvasható a jpost.com cikkében. A levelek jellemzően valamelyik gettóban vagy táborban íródtak, sok közülük az utolsó üzenet volt.

A kézírás az egyik legegyénibb, legintimebb és személyes formája az önkifejezésnek – mondja a kiállítás egyik kutatója Jona Kobo. A Jád Vásem 190 millió oldalnyi dokumentumot őriz a holokauszt idejéből.

2005-ben az ENSZ Közgyűlése január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. A határozat emellett elutasította a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot.

Kép: jpost.com