Változik a madarak testalkata a globális felmelegedés hatására – állapították meg izraeli kutatók egy tanulmányban, amelyet a Global Ecology and Biogeography című folyóiratban tettek közzé.

A Neokohn beszámolója szerint a Tel-Avivi Egyetem (TAU) kutatói 7981 múzeumi példány morfológiáját tanulmányozták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a vizsgált madárfajok felének alakja, mérete vagy tömege tartósan megváltozott az elmúlt 70 évben a hőmérséklet változásának hatására.

A madarak teste vagy hosszúkásabbá vált, vagy veszített a tömegéből, de mindkét változás azt eredményezte, hogy megnőtt a testfelületük.

A kutatók megállapították, hogy a madarak testfelszínének a testtömeghez viszonyított aránya 28,9 százalékkal nőtt az évtizedek folyamán, ami 12,2 Celsius-fokos globális felmelegedést tükröz vissza.

Az Izrael melletti korallok kibírják a tenger vízének melegedését

A klímaváltozással együtt járó hőmérséklet-emelkedésnek ellenálló korallzátonyokat találtak Izraelben.

Az emelkedő hőmérséklet „durván egy nagyságrenddel erősebb” hatást gyakorolt a madarak morfológiájára, mint a földrajzi eltérés, ami azt jelzi, hogy a madarak „közös választ” adtak az éghajlati feltételek változására – írták a kutatók.

A testhosszúság változása a költöző madarakra volt jellemző, míg a testtömeg változása a helyben maradó fajokra.

Az izraeli kutatók szerint az a körülmény, hogy az alakváltozást egyaránt észlelték eurázsiai és afrikai költöző madaraknál, arra utal, hogy globális jelenségről van szó. A tanulmány szerzői szerint attól lehet tartani, hogy az eddig tapasztalt rugalmasság esetleg már nem lesz elegendő, ha tovább emelkedik a hőmérséklet.

Címlapkép: Jonah Pettrich on Unsplash

Megszakítás