Korábban beszámoltunk arról, hogy a háború miatt nemcsak az ukrán, hanem az orosz zsidó közösség helyzete is megrendült, mert a szankciók és az egyre nehezebbé váló megélhetés miatt az emberek jelentős része elhagyta az országot, vagy a távozást fontolgatja. Egy lubavicsi rabbi szerint a helyzet ennél jóval árnyaltabb, ráadásul állítása szerint az Izraelbe áttelepülők többsége nem is zsidó – írja a Jerusalem Post.

„Napi kapcsolatban állok a vezető lubavicsi küldöttekkel és a városok rabbijaival egész Oroszországban. A közösségemhez tartozókkal is folyamatosan beszélek, így tisztában vagyok a valós helyzettel” – mondta a rabbi, aki egy vidéki városban szolgálja a zsidó közösséget.

„A zsidó vezetők túlnyomó többsége még itt van. Nem tudok egyetlen olyan jelentős szervezet vezetőjéről vagy olyan rabbiról sem, aki kivándorolt volna.”

– reagált arra a felvetésre, hogy egy hitközségi vezető szerint az oroszországi zsidók hatvan-hetven százaléka már elhagyta, vagy arra készül, hogy elhagyja Oroszországot. „A rabbik, akikkel beszéltem, mind azt mondják, hogy míg korábban rengetegen telefonáltak az izraeli kivándorlás lehetőségével kapcsolatban, ma már csak elvétve keresik őket ilyen ügyben. Az alija megszervezése nem a mi dolgunk, de a megfelelő helyre tudjuk irányítani az érdeklődőket. Egyébként az Izraelbe költözni kívánók nagy többsége, több mint 95 százaléka orosz, nem zsidó, de az izraeli visszatérési törvény értelmében jogosult lehet az állampolgárságra. Talán vagy egy zsidó nagypapájuk vagy egy még távolabbi zsidó rokonuk, mondjuk egy dédnagypapa. Ezek az emberek korábban semmilyen kapcsolatban sem voltak a zsidó közösséggel. Most is csak azért érdeklődnek, mert menni akarnak és ki akarják használni a visszatérési törvényt” – tette hozzá.

A háború miatt átrendeződhet az európai zsidóság térképe

Az ukrajnai háború jelentős demográfiai változásokat indított el a zsidó közösségeken belül.

A rabbi azt is elmondta, hogy a saját közösségében nem sokan érdeklődnek a kivándorlás iránt.

„Vannak olyanok, akik kiutaznak Izraelbe, hogy megkapják az állampolgárságot, de az egyszerűen nem igaz, hogy a zsidók menekülnének Oroszországból”

– magyarázta, majd felhívta a figyelmet az olyan nagyvárosok, mint Moszkva, Szentpétervár és a központtól távolabb fekvő települések közötti különbségre.

„A nagy zsidó közösségekben sokkal többen rendelkeznek nyugati kapcsolatokkal. Többet utaznak Izraelbe és a világ többi országába. Közülük sokkal többen hagyják el Oroszországot”

– mondta.

A statisztikák szerint Oroszországban mintegy 150 ezer zsidó él, ám az izraeli visszatérési törvény több mint félmillió emberre vonatkozik.

Fotó: a moszkvai zsinagóga/Wikipédia