Az ukrajnai háború jelentős demográfiai változásokat indított el a zsidó közösségeken belül – írja a Jerusalem Post.

Azon túl, hogy az ukrajnai zsidóság túlnyomó többsége elhagyta hazáját, és sokan feltehetően nem térnek vissza oda, a gazdasági szankciókkal és teljes elszigetelődéssel szembenéző Oroszországban élő zsidók jelentős része is a távozás mellett döntött vagy azt fontolgatja.

Nem könnyű megismerni az oroszországi zsidók véleményét a kialakult helyzetről és a terveikről sem beszélnek szívesen, mert tartanak az állami megtorlástól. Vezetőik közül sokan úgy vélik, hogy telefonbeszélgetéseiket lehallgatják, levelezésüket pedig elolvassák a hatóságok, vagy akár követik a mozgásukat is. Egyikük név nélkül beszélgetett egy újságíróval, akinek a következőket mondta:

„A zsidó fiatalok 90 százaléka már Oroszországon kívül él vagy a távozását tervezi. Nem hiszik, hogy Oroszországban lenne a jövőjük. Ez azért szomorú, mert az elmúlt harminc évben komoly infrastruktúrát építettünk ki, amely könnyen romba dőlhet. Az ukrajnai zsidó közösségnek befellegzett. Nincs tovább. A nagy kérdés az, hogy vajon az oroszországi közösség is szétesik-e? Ahogy a dolgok jelenleg állnak, legalább százezer zsidó fog kivándorolni Oroszországból, de az is lehet, hogy még annál is több”.

Arról, hogy hány zsidó él ezen országokban, erősen megoszlanak a vélemények. Az egyik legismertebb zsidó demográfus, Sergio Della-Pergola professzor szerint 150 ezer zsidó élhet Oroszországban és 43 ezer Ukrajnában. Ők teljesen zsidó származásúak, de ha azt vizsgáljuk, hogy hányan jogosultak az izraeli állampolgárságra, akkor a számok Oroszországban 400 ezer és Ukrajnában 200 ezer körül alakulnak.

Míg az ukrajnai zsidók gyakran az életüket mentik, addig az oroszországi társaik a romló életkörülményeik miatt aggódnak. A rubel összeomlott. Rengeteg üzlet bezárt, sok helyen korlátozzák a megvásárolható termékek számát és számtalan nyugati termék eltűnt a polcokról. A legnagyobb gondot a gyógyszerhiány jelenti. A háború kirobbanása után 24 órával a gyógyszertárak készletei kimerültek, mert mindenki bevásárolt az államilag dotált gyógyszerekből. Most már csak a feketepiacon lehet gyógyszerhez jutni, rendkívül magas áron. Sok oroszországi zsidó számol be szorongásról és egyéb pszichológiai problémákról, mert rokonaik és barátaik élnek Ukrajnában, akiket saját országuk hadserege támad. Nem értik Putyin motivációját és nem is támogatják az öldöklést.

 

Ukrajnában van Európa egyik legjelentősebb zsidó közössége

Az orosz támadás alatt álló Ukrajna ma mintegy 350 ezer zsidó otthona.

 

Mivel a zsidók jó része a jól képzett középosztályhoz tartozik, különösen érzékenyen érintik őket a nyugati szankciók. Sokuk vesztette el munkáját, miután vállalatuk kivonult az országból.

„A legtöbb nemzetközi cég elhagyja Oroszországot. A zsidó közösségekben már most nagyon megugrott a munkanélküliek száma. És ez még csak a kezdet”

– mondta egy közösségi vezető. „Mivel a helyzetünk Oroszországban bármikor meginoghat, inkább nem beszélünk nyíltan az érzékeny témákról. Fontos munkát végzünk a zsidó nép számára, és ezt a jövőben is folytatni kívánjuk. Mindent ellenőriznek, a zoom hívásoktól kezdve a közösségi médiában tett bejegyzésekig. Semmit sem mondhatunk, ami az ukrajnai helyzethez köthető. A legfontosabb, hogy közösségünk tagjai biztonságban legyenek. Még azt sem lehet mondani, hogy Ukrajnában háború folyik. Az már bűncselekmény lenne” – tette hozzá.

 

Egyesített erővel segítenek a Chábád-küldöttek az ukrajnai menekülteken

Hogyan tudja megoldani a Chábád-mozgalom 30 ezer zsidó kimentését, utaztatását és élelmezését?

 

Az új életet kezdő oroszországi zsidók közül sokan Izraelbe távoztak. Az elmúlt hetekben több ezren döntöttek az alija mellett. Mások az Oroszországgal szomszédos államok valamelyikébe költöztek: Örményországba, Azerbajdzsánba, Grúziába, Észtországba, Lettországba. Egyelőre azok mentek el, akik anyagilag megtehették, hogy azonnal útnak induljanak. Akinek volt Nyugat-Európába szóló vízuma, feltehetően már nincs Oroszországban. Úgy tűnik, hogy Európa zsidó közösségeinek térképe drámai változás előtt áll. A keleti régió megroppan, azonban Nyugat-Európában és a világ számos részén tárt karokkal várják a zsidó menekülteket a helyi közösségek.

 

Megszakítás