A Bét Menachem Zsidó Gyermekoktatási Központ elődje, a Gán Menachem Óvoda 1997-ben kezdte meg működését. A XII. kerületi, Tamási Áron utcában található egykori telephelye az 1970-es években épült, korábban a Honvédelmi Minisztérium bölcsődéje volt. Az EMIH előbb bérelte tőlük, majd három évre rá véglegesen átvette, a HM lemondott róla.

Mivel az épület az elvárható energia hatékonysági követelményeknek egy idő után már nem felelt meg, üzemeltetése gazdaságtalanná vált. Az épületenergetikai felújítására egy pályázat igénybe vételével adódott lehetőség, melynek során célja, hogy az épület alacsonyabb energiafelhasználás mellett, költséghatékonyabb működésre térhetett át, ami által az elavult gépészeti rendszer karbantartási költségei is kedvező irányba változhattak. Ez egybeesett a 2011. január 15-én útjára indított Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési koncepciójának egyik kiemelt céljával, vagyis az energiahatékonyságon alapuló technológiák ösztönzésével.

A több mint 190 millió forintos összköltségvetésű beruházás során a régi épület energetikai hatékonyságát komplex módon kijavították. A beruházás magába foglalta az épület homlokzati hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint a fűtés és a használati melegvíz ellátó rendszer korszerűsítését is. A felújítással az épület nem csupán a funkcionalitás, de az esztétika és komfortosság szempontjait is szem előtt tartva jelentős értéknövekedésre tett szert.
 

A ház több mint egy évtizeden át az Orbán hegyen található fogadta a zsidó gyermekeket. Kezdetben 7 fővel egy óvoda, és 4 fővel egy bölcsőde nyitott ezen a helyen Oberlander Batsheva vezetésével, négy tagú személyzettel. Később, 2011-re egyértelművé vált,hogy az intézmény kinőtte a rendelkezésre álló épületet. Erzsébetváros önkormányzatával létrejött megállapodás eredményeként megszületett a Bét Menachem Gyermekoktatási Központ a Dohány utca 32. szám alatt. Főbb nevelési-oktatási elvei a zsidó kultúra több ezer éves hagyományai alapján:

 

·         Zsidó kultúránk egyesíti a világ bármely táján élő zsidókat.

·         Minden zsidó gyermeknek joga van arra, hogy zsidó környezetben nőjön fel,

·         Ennek megfelelően nagy hangsúlyt kell fektetni a héber nyelv oktatására is.

·         A tanulás, a társadalmi-erkölcsi fejlődés alapja a szeretet.

·         Az érzelmileg és mentálisan nyitott gyermekek képesek a pozitív változásra.

·         Minden gyermek egyedi, veleszületett adottságokkal rendelkezik

 

A Tamási Áron utcai épülete jelenleg is az EMIH kezelésében áll, a benne működő óvodát azonban most már a Babolygó Magánóvoda és Családi Napközi lett. Zsidó oktatást most is lehet kérni, de az oktatásban az EMIH nem vesz részt és nem is áll a felügyelete alatt.

Megszakítás