Végre egy zsinagóga, amit nem bezárnak, hanem megnyitnak – mondta egyik interjúalanyunk, utalva arra a trendre, ami a régi szép műemlék zsinagógák sorsát jellemzi napjainkban.

Nem volt ilyen szerencsés a soproni zsinagóga sorsa, amelyet most képzőművészeti központtá alakítanak közel félmilliárd forintért. A műemléki védettség alatt álló épületet az önkormányzat a győri TIT Pannon Egyesülettől vásárolta tizenötmillió forintért. Az 1896-ban épült zsinagóga 1944-től, a soproni zsidóság deportálása óta nem töltötte be eredeti funkcióját. Különböző cégek raktárnak használták, majd az 1980-as évek közepén a TIT soproni szervezete kapta meg az épület kezelői jogát. Hét évvel ezelőtt került a győri egyesület tulajdonába. Oktatóközpontot szándékoztak berendezni falai között, de nem találtak befektetőt.

A városvezetés kortárs képzőművészeknek szeretne bemutatkozási lehetőséget teremteni, egy helyiséget pedig átadna a helyi zsidó hitközségnek. A polgármester 400-500 millió forintra becsüli a renoválás költségeit, amire alapítványt hoznak létre.
Sz.K.
 

Megszakítás