Száz évvel ezelőtt elhunyt máramarosi asszony sírjához zarándokolnak New Yorkban.

Eige Davidovits gyermektelenül halt meg 1923-ban, nem sokkal sávuot ünnepe után. A Queensben fekvő Old Montefiore temetőben helyezték végső nyugalomra, ahol később a Lubavicsi Rebbét is. A naponta tömegével érkező zarándokoknak sokáig fel sem tűnt a nő sírjára vésett különös felirat, csodálatos módon azonban, éppen halálának százéves évfordulóján, egyre többen keresik fel a sírt és tesznek eleget az elhunyt kérésének – írja az Anash.

Eige bát Ázriel Davodits haláláról annak idején a jiddis nyelvű Der Morgen Zsurnál napilapban helyeztek el gyászjelentést, melyben a Máramarosból kivándorolt vizsnici hászidok egyesülete arra kéri tagjait, hogy minél nagyobb számban jelenjenek meg a temetésen.

Mivel Eigének nem voltak leszármazottai, a következő, jiddis nyelvű feliratot vésette sírkövére:

„Kedves emberek! Nagyon egyedül vagyok és nem hagyok magam után gyermekeket. Kérem, hogy gyújtsanak értem gyertyát és imádkozzanak a lelkemért. Ennek érdemében segítse meg önöket Isten és engedje, hogy láthassák gyermekeiket és unokáikat felnőni és csak jóban legyen részük. Ámen.”

A sír évtizedeken át észrevétlen maradt a nagyközönség számára, pedig néhány méterrel arrébb évente tízezrek keresik fel a Lubavicsi Rebbe sírját. Senki sem tudja, hogy ki „fedezte fel” a sírt, de annyi bizonyos, hogy Eige különleges kérése gyorsan elterjedt és most már számosan mondanak zsoltárokat és gyújtanak mécseseket a sírnál.

 

Megszakítás