Arnhem focicsapatának szurkolói a “Hamasz, Hamasz, gázba a zsidókkal” rigmussal biztatták a játékosaikat. A polgármester és a főrabbi személyesen ül le velük beszélgetni.

Az arnhemi Vitesse természetesen a zsidó csapatnak tartott Ajax ellen játszott, amikor a szurkolók uszítása történt. A Vitesse igazgatója, Pascal van Wijk elítélte a történteket: “Mélyen elszomorít, hogy a szurkolóink egy kis csoportja ilyen minősíthetetlenül viselkedett”.

A meccset egyébként az Ajax nyerte 2:1-re. Az eset után Ahmed Marcouch, Arnhem polgármestere beszélt Binyomin Jacobs-szal, Hollandia főrabbijával, aki egyben az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke és az antiszemitizmus-ellenes bizottság vezetője is. Megállapodtak, hogy személyesen találkoznak a városházán és meghívják a Vitesse csapat vezérszurkolóit is.

Az eszmecsere gondolata akkor fogalmazódott meg a főrabbiban és a polgármesterben, amikor a botrány után telefonon beszéltek és eldöntötték, hogy egy elítélő nyilatkozat önmagában nem indít el pozitív változásokat, ezért inkább személyes beszélgetéssel próbálják elejét venni annak, hogy a jövőben hasonló botrányra kerüljön sor. Marcoch ezt követően kapcsolatba lépett a csapat vezérszurkolóival, akik elfogadták a meghívást.

“Világos, hogy ezek a rigmusok visszataszítóak és gusztustalanok. Ezek az emberek tudatlanok és egyszerre két irányból támadják a zsidókat: a holokausztot és Izraelt is célba veszik. Természetesen el kell ítélni az ilyesmit, méghozzá a lehető legerősebb szavakkal. Ezt nyilvánvalóan meg is tettük. De ennyi nem elég. Konstruktív ötletekkel, kezdeményezőként kell fellépni. Oktatni és nevelni kell, hogy azok, akik azt gondolják, hogy az effajta szurkolás elfogadható, megértsék, hogy mit is mondanak, illetve, hogy milyen kárt és fájdalmat okoznak szavaikkal” – jelentette ki Jacobs főrabbi.

“A polgármester és én, azaz egy muszlim és egy zsidó, tisztában vagyunk a tudatlanságból fakadó előítéletesség veszélyeivel. Azt is tudjuk, hogy az elítélő nyilatkozatokkal csak tovább mélyítjük az árkokat és tovább erősítjük a megosztottságot. Ez senkinek sem szolgálja az érdekeit. A városházi találkozó, melynek megszervezéséért hálás vagyok a polgármesternek, őszinte párbeszédre ad lehetőséget, mely nem lesz könnyű, de legalább megosztjuk egymással a gondolatainkat. Ez elengedhetetlenül szükséges” – tette hozzá.

zsido.com

Forrás: Arutz7