A galamb és a gránátalma – egy különleges műtárgy az első Szentély korából az Izraeli Régészeti Hatóság gyűjteményéből.

A szépen megmunkált, a polgári időszámítás kezdete előtti IX-VIII. századból származó, elefántcsontból készült műremek 2007-ben került elő a jeruzsálemi Dávid Városa Nemzeti Parkban, a templom-hegyi átszitáló projekt keretein belül, a város a korabeli elit által lakott területéről. Tematikája, a madár és a gránátalma révén mutatjuk be most ezt a tárgyat olvasóinknak.

A kis méretű, csupán két centiméter magas tárgy egy gránátalmán ülő galambot ábrázol. A gránátalma alján látható kis lyuk arra utal, hogy eredetileg talán egy rövid bothoz volt erősítve. Debi Ben-Ami, az Izraeli Régészeti Hatóság szakembere elmondta, hogy bár gránátalma ábrázolások nem egyszer kerültek már elő az ásatások során, a galamb és a gránátalma kombinációja igazán egyedi. A gránátalma számos magja és élénkpiros színe révén női szimbólum, ugyanígy a galamb is, ami a térségben ősi időkben női istenségek, többek közt a mezopotámiai Istár jelképe volt. Mivel tehát mindkét szimbólumot a nőkkel hozzák kapcsolatba, a kutatók feltételezik, hogy gazdag asszony tulajdonában volt a kis tárgy.

Ben-Ami szerint

„egy ilyen jellegű tárgynak többféle funkciója lehetett. Lehetett hajcsat vagy kozmetikai eszköz, vagy akár rokka is, melyen gyapjút vagy lent fontak. Ezeket a feladatokat asszonyok végezték. Úgy tűnik, hogy ez a kedves kis műtárgy egy magas státuszú nő tulajdonában volt, aki Jehuda királysága idején élt Dávid városában”.

És hogy mi köze mindennek ros hásánához?

Ros hásáná, a zsidó újév egyik jellegzetes étele a hagyomány szerint 613 magot tartalmazó gránátalma, héberül rimon, mely azt a vágyunkat fejezi ki, hogy mind több jó cselekedet hajtsunk végre az elkövetkező évben. Egyes közösségekben szokás madár alakú bárcheszt készíteni az ünnepre a következő prófétai mondatra alapozva:

Mint repülő madarak, úgy fogja védeni az Örökkévaló, a Seregek Ura Jeruzsálemet. (Jesájá 31:5)

A madár alakú bárcheszt, melynek szokása a XVIII. századi Ukrajna területéről terjedt el, jiddisül fejgele chálénak mondják, és a fenti mondat értelmében a madár az isteni gondviselést jelképezi. Egy másik magyarázat szerint a madár a kegyelem hagyományos szimbóluma, így az ítélet időszakában méltán foglal helyet a jelképekkel megrakott asztalon. Az egekig repülő madár azt a kívánságunkat is kifejezi, hogy bűneink messze szálljanak tőlünk, imáink pedig elérjék az egeket.

 

Megszakítás