Végre itt a nyár, előkerültek a napszemüvegek is. De vajon szabad-e sábeszkor napszemüveget hordani? A kérdésre Chaim Hillel Raskin, a rechovoti Chabad Kollel rabbija válaszolt.

Széles körben ismert, hogy szombaton nem szabad cipekedni. A tórai tilalom szerint nem szabad egy tárgyat közterületről magánterületre bevinni, illetve magánterületről közterületre kivinni. Továbbá, nem szabad semmit négy könyöknél (körülbelül két méternél) hosszabb távon cipelni – hacsak nincs éruv.

Az éruv héberül összeköttetést jelent, amelynek kivitelezése átmenetet biztosít magánterületet és közterület között. Amikor a zsidó bölcsek megalkották az éruvot, akkor egy régi igényre adtak megoldást. Természetesen az éruv nem egy „kiskapu”, csupán a vallásos élet megkönnyebbítését szolgálja, így elsősorban nem a hétköznapi tárgyak cipelésére ad lehetőséget, hanem a szombati szentség emelését támogatja. Például, ha valaki nem a zsinagógában tárolja a táliszát és az imakönyvét, akkor azokat – ha a lakása és a zsinagóga az éruvon belül van – tudja hordozni szombaton is. De az éruv megkönnyíti a szombati családi látogatásokat is, hiszen így fel lehet emelni a sétában elfáradt kisgyermeket, vagy lehet akár babakocsit is használni.

Alapvetően fallal kellene körülvenni egy adott helyet, hogy az magánterületnek minősüljön, azonban bizonyos körülmények esetén, ha egymással – például dróttal – összekötött oszlopokat készítenek, akkor a körülhatárolt terület is használható éruvként. Éruvot természetesen csak hozzáértő rabbi készíthet, melynek épségét rendszeresen, minden sábesz előtt ellenőrizni szükséges.

Mi az az éruv és mi a szerepe?

Számos alkalommal értesültünk olyan csodákról, amelyek a szombattartás miatt estek meg emberekkel. Az éruv valójában olyan megoldás, mely lehetővé teszi zsidók számára, hogy szombaton, amikor a közterületen való „cipelés” nem megengedett, vagyis még a legkisebb tárgyat sem vihetjük ki magánterületről közterületre, illetve nem hordhatunk magunknál semmit közterületen, mégis vihessünk. Az éruv egyike azon hagyományoknak, melyek … Olvass tovább

Szombaton a ruhán kívül csak olyan kiegészítőt szabad viselni, amely a ruházat részének számít, ám az efféle kiegészítőkre is figyelni kell, mert ha fennáll a lehetősége annak, hogy leesik, vagy csak felmerül a gondolata annak, hogy az illető leveszi magáról, akkor az ilyen tárgyak is tiltottá válnak.

Természetesen azoknak az embereknek, akiknek szemüvegre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően lássanak és ezért azt állandóan hordják is, a szemüvegük a ruhájuk részének tekinthető és nem kiegészítőnek. Régebbi döntéshozók időnként attól tartottak, hogy a szemüveg leeshet, s ezért valaki még levenné és kézben vinné, azonban, napjaink poszekjei ezt az aggodalmat már nem osztják, hiszen a mostani szemüvegek fixen a fejen maradnak. Meg kell viszont jegyezni, ha valaki olyan szemüveget hord, ami törött, vagy meglazultak benne a lencsék, akkor ezt a szemüveget nem veheti fel sábeszkor az utcára, hiszen fennáll a veszélye, hogy valamely része kiesne és azt kézben vagy zsebben vinné tovább.

Nem vonatkozik viszont ez a fenti engedmény az olvasószemüvegre, hiszen arra senkinek sincs szüksége a sétáláshoz, vagyis „extrának” minősül, ezért nem szabad szombaton az utcán viselni. Abból kifolyólag pedig, hogy az illetőnek nem szükséges az utcán az olvasószemüveg, fennáll a veszély, hogy levenné, vagy csak a homloka fölé helyezné.

Bifokális lencséket is csak akkor szabad viselni, ha az illető állandóan hordja azokat (Orchot Sábát 28:127.). Aki pedig mostanság kezdene el kontaktlencsét hordani, ne tegye be azokat az első szombatokon, mert aggodalomra ad okot, hogy az illető kivenné azokat, ha irritálja a szemeit (Smirát Sábát Kehilchátá 18:17.).

Ezek után már sejthető a válasz:

A kizárólag a napfénytől védő, klasszikus napszemüveget nem szabad szombaton hordani, még abban az esetben sem, ha segíti a járást, mert elképzelhető, hogy valaki árnyékos helyen leveszi azt, és így a kezében hordaná vagy a feje tetején. 

Az egyszerű napszemüvegek szombati viselete alól kivételt képeznek a dioptriás napszemüvegek, hiszen esetükben nem kell attól tartani, hogy azt bárki árnyékos helyen levenné, mivel számukra a látáshoz mindenképpen szükségük van a szemüvegre, a napsugarak erősségétől függetlenül. Ennek kapcsán kiemelendő, hogy az UV-sugarak hatására besötétedő, dioptriás szemüvegek is hordhatók sábeszkor, miután azok is a hagyományos szemüvegek kategóriájába esnek.

Természetesen, ha valakinek orvosi előírásra kell – dioptria mentes – napszemüveget hordania, akkor ezt megteheti szombaton is.

Fotó: Tamara Bellis on Unsplash

Megszakítás