Két évvel ezelőtt az Anne Frank Ház két, addig ismeretlen képet kapott, amelyeken Anne nővére, Margot is látható. A múzeum Facebook-oldalán most megosztott fotókat 1941 nyarán készítette testnevelő tanáruk és evezős edzőjük, Roos van Gelder. Ez volt az utolsó nyár, amikor az akkor 15 éves Margot evezhetett. Az egyik képen Margot felszabadult nevetés közben látható, a másikon a külső csónak közepén tűnik fel.

 

Az egyre szigorodó zsidóellenes intézkedések miatt Margot 1941 szeptember közepétől már nem sportolhatott, és Roos van Gelder, aki szintén zsidó volt, sem edzhette tovább a lányokat. Nem zsidó csapattársaik szolidaritást vállaltak velük, és felhagytak az edzéssel.

Anne Frank elárultatása: a hír, amit mindenki készpénznek vesz

Korszakunk csodája, az internet egyik káros mellékhatása, hogy a hírek villámgyors terjednek.

Anne gyakran írt a három évvel idősebb nővéréről.

„Margotnak nincs szüksége nevelésre, hiszen ő természeténél fogva jó, kedves és okos – írta Anne 1942. szeptember 27-én a naplójába.

Bármennyire is különböző volt a két testvér, a kapcsolatuk erős volt. És ez a kapcsolat még szorosabbá vált a letartóztatásukat és az elhurcolásukat követő hónapokban. A végsőkig együtt maradtak.

Címlapkép és fotók forrása: Anne Frank House/Facebook