Tel-Aviv és Los Angeles fej-fej mellett a világ 10. legdrágább városa az Economist listája szerint.

A 430 ezer lakosú izraeli város öt évvel ezelőtt még csak a 28. helyen volt azon a listán, amely évente készül el 160 termék és szolgáltatás árának összehasonlításával. A megélheti költségek növekedését elsősorban a fogyasztási cikkek jelentős drágulása okozta. Autót venni és fenntartani például jóval drágább Tel-Avivban, mint New Yorkban – derül ki a jpost.com cikkéből.

Vannak más tételek is: az elmúlt 10 évben 1 kg kenyér átlagára Tel-Avivban 4,16 dollárról 5,09-ra emelkedett. Egy üveg sör ebben az időszakban 2,62 dollárról 2,94-ra drágult. Egy öltönyért 10 éve még 1124 dollárt kellett a boltban hagyni, most már átlagosan majdnem 1940-et. Egy hajvágásért a nők korábban nagyjából 83 dollárt fizettek, mostanában már több mint 93-at.

Az első helyen Szingapúr, Párizs és Hongkong található holtversenyben. Az első tízbe jellemzően európai és ázsiai városok kerültek. Tel-Aviv az egyetlen város a Közel-Keletről, amelyik az élbolyban végzett. A lista másik végén Caracas, Damaszkusz és Taskent áll.

zsido.com

 

 Kép: jpost.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287
Megszakítás