A Die Presse külön cikkben igyekezett utánajárni annak, mennyire antiszemiták voltaképpen a magyarok.

A kap rámutat, hogy a gátat a Jobbik vágta át, a budapesti zsidók azonban józanságra intenek. A tudósító megszólaltat két érintettet is, aki szerint a politika és a média csak gerjeszti a felhajtást.

Köves Slomó azt mondja, a magyar zsidók nagy ellensége a tudatlanság, hogy a másik oldal nem tudja, milyenek is ők. Közben Martonyi János visszautasította Ronald Lauder bírálatát, kiemelve, hogy a magyar vezetés igencsak határozottan lép fel a rasszista és a zsidóellenes irányzatokkal szemben. Orbán pedig arról beszélt a Jediot Ahronotnak, hogy szíven találták a vonatkozó vádak. Egyben kizárta annak lehetőségét, hogy bármikor koalícióra lépjen a Jobbikkal.

De több oka is van annak, hogy a politikust és a Fideszt kapcsolatba hozzák az antiszemitizmussal. Lásd a Nyírő-Kövér-ügyet, illetve Bayer Zsolt újságírói munkásságát. Krekó Péter szerint az összes valamirevaló tanulmány a zsidóellenesség erősödését mutatta ki mostanság. A szakértő ezt a Jobbikra vezeti vissza, amely két tabut is ledöntött, hiszen szalonképessé tette a romák elleni uszítást és az antiszemitizmust. Utóbbi szerinte nem utolsósorban az összeesküvési elméletekben nyilvánul meg.

Egy tavalyi kutatás szerint a magyarok több mint 70 %-a úgy véli: túl nagy a zsidók befolyása az üzleti életben, illetve a nemzetközi pénzpiacokon. Egyes magyar zsidók láthatóan hozzászoktak ehhez a nézethez, mások nem.

168 óra

Megszakítás