A terhessége ötödik hónapjában lévő Chen Danziger szívrohamot kapott és összeesett, amikor hazafelé indult munkahelyéről, egy bét semesi iskolából. Két diák azonnal cselekedett, és a mentő kiérkezéséig szívmasszázzsal tartották életben.

Miután a mentősök átvették a 29 éves, kétgyermekes nő kezelését, négyszer kellett újraélesztést végrehajtaniuk defibrillátor segítségével. Ezt követően súlyos állapotban szállították a jeruzsálemi Hádászá-Éjn Kerem kórházba.

A Branco Weiss iskola két rátermett tanulója közül az egyik az izraeli mentőszolgálat, a Mágen Dávid Ádom (Vörös Dávid-csillag) önkéntese, így alapos képzésben részesült.

A tanárnőt kezelő Dr. Gabi Elbáz-Greener elmondta, hogy elengedhetetlen volt a két tanuló lélekjelenléte és életmentő beavatkozása. “A két diák és a kiérkező mentősök segítsége nélkül Chen ma nem lenne itt velünk. Négyszer halt meg és négyszer hozták vissza az életbe.” – mondta.

A tanárnő állapota azóta rohamosan javul. Már jól kommunikál, bár a történtekről csak homályos emlékei vannak. “Az iskolaépületből a parkolóba mentem. Leültem egy kőre és onnantól kezdve semmire sem emlékszem. Elmondták, hogy két diák mentette meg az életemet. Nem a saját tanítványaim, de ismerem őket. Nagyon megindító az a tudat, hogy éppen a tanulók teszik biztonságossá a környezetet, ahol dolgozom. Tudták, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy megmentsék az életemet.

Mivel Chen bátyja hasonló hirtelen szívmegállást szenvedett el néhány évvel korábban, és ő is majdnem élet vesztette, elővigyázatosságból pacemakert ültettek be a számára.

Dr. Gabi Elbáz-Greener szintén tudja, milyen az, amikor pillanatokon múlik az élet. 1996-ban egy öngyilkos terrortámadás során súlyos sérüléseket szenvedett Jeruzsálemben. Felépülése után határozta el, hogy kardiológus lesz.

zsido.com

Forrás: TOI