A nehéz időszak ellenére rekordot döntött a nyugat-európai zsidók bevándorlása Izraelbe 2015-ben. Közel tízezren telepedtek le a zsidó államban, köztük nyolcezren Franciaországból érkeztek, a többiek elsősorban Nagy-Britanniából, Olaszországból és Belgiumból. A befogadási minisztériumot sok kritika éri, mert nagyon hosszú időt vesz igénybe az újonnan érkezettek végzettségének honosítása. Különösen igaz ez az egészségügyben dolgozókra, akik közül sokan – köztük több évtizedes tapasztalattal rendelkező orvosok és fogászok – csak hosszú idő elteltével kapnak munkaengedélyt szakterületükön. A minisztérium közleményében a bürokratikus eljárás lerövidítését ígérte.

Peresz kórházba került

Mellkasi panaszokkal kórházba szállították Simon Pereszt. A 93 éves államférfi enyhe szívrohamot kapott és azonnali műtétre szorult. Izrael veterán politikusa az ország kilencedik államelnöke volt 2007 és 2014 között, illetve kétszer szolgált miniszterelnökként és kétszer belügyminiszterként is. A sikeres beavatkozás után Peresz jó hangulatban nyilatkozott a sajtónak és kijelentette, hogy mihamarabb vissza kíván térni korábbi, aktív életmódjához.

250px-Shimon_Peres_by_David_Shankbone

Az antiszemita érsek támogatja az intifádát

Az elmúlt hét viszonylag békésen telt Izraelben. Teljesen azonban nem álllt helyre a nyugalom: a jeruzsálemi villamost és több buszjáratot is kövekkel dobáltak meg számos alkalommal, több helyen próbáltak katonákat megkéselni, és az ország különböző pontjain zártak le útszakaszokat terroristák után kutatva. Ma kora reggel is terrorcselekményt hiúsított meg a rendőrség. A jeruzsálemi Kiriját Mose lakónegyed egyik központi zsinagógája előtt tartóztattak fel három izraeli arabot, akik késekkel felfegyverkezve igyekeztek az imádkozókkal zsúfolásig telt épületbe.

A hadsereg közben folytatta a gyilkosságokat elkövetett terroristák házainak lerombolását vagy lakhatatlanná tételét. A Palesztin Hatóság területén működő szakszervezetek felhívására sokan fizetésük 1%-át ajánlották fel a lakások újjáépítésére. Összesen 16 millió sékelt (1.16 milliárd Ft) gyűjtöttek össze.

Theodosios Atallah Hanna, a jeruzsálemi Görögkeleti Patriarchátus érseke ismét az izraeli lapok címoldalára került. A korábban terroristák arcképével feldíszített karácsonyfát állító főpap a héten a “Palesztina visszatérése – az Al-Aksza intifáda támogatása” című, Libanonban rendezett, az izraeliek elleni merényletek folytatását ösztönző nemzetközi konferencián szólalt fel. Beszédében a keresztények és a muszlimok közös harcának nevezte “Palesztina és Jeruzsálem felszabadítását”. Hanna éveken keresztül volt egyháza izraeli szóvivője, Izrael-ellenes és antiszemita nyilatkozatai régóta ismertek. Az izraeli kormány rosszallása miatt sokáig nem tudott püspöki rangjánál feljebb lépni, az új patriárka azonban a közelmúltban érsekké nevezte ki.

Svéd csavar – megbukhat az Izrael-ellenes miniszter

Nagy vihart kavart Izraelben a svéd külügyminiszter legutóbbi kijelentése, melyben azzal vádolta az izraeli biztonsági erőket, hogy a merényletek elkövetőit hidegvérrel likvidálják ahelyett, hogy bírósági tárgyaláson születne ítélet az ügyükben. A miniszter vizsgálatot követel a szerinte törvénytelen “kivégzések” ügyében.  A közelmúltban számos elfogult nyilatkozatot tett svéd politikus szavait Binjámin Netánjáhu miniszterelnök “butának és erkölcstelennek” nevezte és tisztázó beszélgetésre berendelte Svédország izraeli nagykövetét. Ájelet Sáked külügyminiszter szerint Margot Wallstrom szavai “felelőtlenek és felháborítóak”, illetve “támogatják a terrorizmust és erőszakra buzdítanak.” Avigdor Liebermann, a külügyi tárca korábbi vezetője reményét fejezte kei, hogy “Wallstorm nem kíván valamelyik palesztin terrorszervezethez csatlakozni”, illetve bojkottra szolított fel az Ikea áruházlánc ellen.

Az izraeli sajtó némi kárörömmel nyugtázta, hogy múlt hónapi véres párizsi terrorcselekményekért is Izraelt hibáztató svéd miniszter nagy valószínűséggel hamarosan megválik posztjától, miután kiderült, hogy törvényellenesen vett igénybe kedvezményes lakásbérleti lehetőséget Stockholmban.

Karikatúra a svéd külügyminiszterről
Karikatúra a svéd külügyminiszterről
Csodarabbik

Több tízezer zarándok gyűlt össze Netivot városában, hogy a 32 éve elhunyt, csodatevőnek tartott Jiszráel Ábuchácerá rabbi, ismertebb nevéb a Bábá Száli sírjánál imádkozzon. A Marokkóban, prominens családba született rabbit tóratudása mellett a kabalában való jártasságáért is tisztelték. A 95 éves korában elhunyt bölcs korának egyik fontos cádikja, igaz embere volt, és közeli kapcsolatban állt a lubavicsi rebbével.

Izraelbe látogatott a szkveri rebbe, David Twersky rabbi. Az ukrajnai Skvyrában, a Báál Sém Tov egyik közvetlen leszármazottja által alapított dinasztia a háború után a New York államban lévő New Squre településen épített fel egy stetlhez hasonló zárt közösséget. A több ezer haszid kíséretében három hétre a Szentföldre érkezett rebbe találkozott izraeli híveivel, és tanácskozott számos tóratudóssal. Jeruzsálemi tartózkodása után ellátogatott Hevronba, az ősatyák sírjához, ahol megáldotta a város zsidó lakosait és a biztonsági erők tagjait, illetve elutazott az észak-izraeli Cfát városába is, ahol a híres kabalista, a szent Ári zsinagógájában imádkozott.

Jiszráel Ábuchácerá rabbi, a Bábá Száli
Jiszráel Ábuchácerá rabbi, a Bábá Száli
Embereket kínoztak és öltek meg miatta – most elfogták

A rendőrség letartóztatta Ezra Nawit, aki egy szélsőbaloldali izraeli szervezet tagjaként számos arab megkínzásáért és haláláéért felelős. A férfi külföldre igyekezett, amikor a Ben Gurion repülőtéren elfogták. Nawi azokat az embereket juttatta a Palesztin Hatóság kezére, akik házukat vagy földjüket próbálták zsidók számára eladni. A felvételből kiderült, hogy Nawi tudatában volt annak, hogy az általa feladott személyeket megkínozzák és megölik. A kihallgatás során kiderült, hogy az Európai Unió és a Palesztin Hatóság által szponzorált Becelem emberjogi alapítvány segítségével álcázta magát vevőnek, s csalta tőrbe a mit sem sejtő eladókat. Az ügy kirobbanása után néhány nappal porig égett a szervezet jeruzsálemi irodája, melyet sokan megtorló akciónak tartottak, ám a tűzoltóság vizsgálatából kiderült, hogy rövidzárlat okozta a tüzet. Bizonyos vélemények szerint a szervezet tagjai maguk okozták a balesetet, hogy eltereljék a figyelmet az ellenük folyó vizsgálatról.

Katonai fejlesztések

Megkezdték az Izraeli Légierő számára rendelt F-35-ös vadászrepülők gyártását Texasban. A világ legfejlettebb vadászgépének tartott új típusból összesen 75 darab érkezik Izraelbe, mely jelentős légifölényt jelent majd a zsidó állam számára a közel-keleti térségben. Az izraeli beszállítók segítségével épített repülőgépek darabonkénti ára 100 millió dollár (29 milliárd Ft) felett van.

 A Dolphin tengeralattjáró
A Dolphin tengeralattjáró
A haditengerészet sem maradt ki a fejlesztésekből. A haifai kikötőbe érkezett Izrael ötödik német gyártású “Dolphin” tengeralattjárója. Az 50 személyes, csúcskategóriás jármű sokkal hoszabb ideig képes a víz alatt maradni, mint versenytársai és dízel-elektromos motorját üzemanyagcellás meghajtás egészíti ki. Katonai források szerint a tengeralattjáróval Izrael megkétszerezte hírszerző képességét.

F 35-ös vadászgép
F 35-ös vadászgép
Cápaveszély Haderában

A Tel-Avivtól északra fekvő, tengerparti városban figyelmeztetést adtak ki a búvárok számára, a közeli sekély vízben gyülekező cápák miatt. A ragadozók a téli időjárás beálltával előszeretettel keresik fel a melegebb partmenti tengerszakaszt. Az más kérdés, hogy éppen ez a különleges jelenség vonzza nagy számban a fotózni kívánó búvárokat a térségbe.

Újabb jelentős, tengeralatti gázmezőre bukkantak Izrael partjainál. A már korábban felfedezett “Támár” terület közelében megindult a “Dániel-Kelet” és a Dániel-Nyugat” gázmező kitermelésének előkészítése. Izrael a közelmúltban kezdte el frissen felfedezett gázkincsének kiaknázását. A kitermelt földgázból az ország szükségleteinek fedezése mellett exportra is jut.