Még mindig nem fukarkodik az Izraelt bíráló nyilatkozatokkal az utóbbi időben megtépázott tekintélyű brit ellenzéki vezető Jeremy Corbyn, ám most némileg visszavett a tempóból.

A Munkáspárt vezetője azt nyilatkozta: sajnálja a Hamászt és a Hezbollahot támogató nyilatkozatait és ő is elítélte Ken Livingstone, London korábbi polgármesterének fejtegetését, miszerint Hitler a cionizmus támogatója volt. Ezekről az alsóház külügyi bizottságának ülése előtt beszélt, ahol a növekvő antiszemitizmus volt a téma – olvasható a jta.org cikkében.

Corbyn a két szervezet aktivistáit „barátoknak” nevezte 2009-ben és látogatásra hívta a brit parlamentbe.  Most, arról beszélt, hogy hiba volt barátként kezelni a két szélsőséges palesztin csoportot. A politikus párttársa Livingstone sajátos történelmi megközelítésével kapcsolatban kifejtette: azok teljes mértékben elfogathatatlanok. Azonban visszautasította azt, hogy tevékenysége elősegítette volna az antiszemita jelenségek terjedését a pártban.

Ezt igazságtalan vádnak nevezte, ő csak „egy mindenki számára nyitott” pártot szeretne. Nem tagadta, hogy régen tett antiszemita kijelentéseket, de hangsúlyozta, hogy ilyen az utóbbi időben nem történt. Azt is visszautasította, hogy párhuzamot vont volna az Iszlám Állam terrorszervezet és Izrael között.

Kép: jta.org

 

Megszakítás