Felfüggesztették Ken Livingstone tagságát a brit Munkáspártban, miután azt mondta, hogy Hitler valójában a cionistákat támogatta.

 „Emlékezzünk csak vissza rá, hogy amikor Hitler 1932-ben választást nyert, akkor a programjában az szerepelt, hogy a zsidóknak vissza kellene térniük Izraelbe. Ő a cionizmust támogatta” – mondta a BBC-nek adott nyilatkozatában csütörtökön Ken Livingstone, a brit Munkáspárt politikusa. Válaszul a párt vezetősége felfüggesztette a férfi tagságát, aki 1981 és 1986, valamint 2000 és 2008 között London főpolgármestereként tevékenykedett.

Livingstone nyilatkozatával eredetileg párttársát akarta védeni, akit egy nappal korábban marasztaltak el 2014-es Facebook-bejegyzése miatt, melyben azt írta, hogy az izraelieket tömegesen Amerikába kellene költöztetni. Livingstone szerint Naz Shah kijelentése nem tekinthető antiszemita megnyilvánulásnak, és az izraeli lobbi összehangolt kampányának az a célja, hogy az Izrael politikájával szemben kritikákat megfogalmazókat antiszemitáknak bélyegezzék meg.

Az egykori főpolgármester tehát tovább folytatta a pártot régóta kísérő botránysorozatot. Ahogy korábbi írásunkban beszámoltunk róla, az utóbbi időben több fontos beosztású tagot is felfüggesztettek hasonló megnyilvánulások miatt. Beinazir Lasharie, londoni munkáspárti önkormányzati képviselő például olyan videót osztott meg, amelyben az ISIS-t az izraeli titkosszolgálat részének nevezték és utaltak arra is, hogy „sokan tudják, hogy valójában kik álltak 9/11 mögött”.

Ken Livingstone ügye azonban nemcsak a párton kívül okozott nagy felháborodást. John Mann munkáspárti politikus, és egyben az antiszemitizmus elleni harc egyik kulcsszereplője őrültnek és antiszemitának nevezte társát, és azonnali kitiltására szólított fel – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

zsido.com

 

Kép forrása: Jewish Telegraphic Agency