A 47. Marcos Katz-díjat idén a Chábád-mozgalom képviselőinek adták át, a shluchim (küldöttek) „vállalkozás” tiszteletére, Isaac Herzog elnök jelenlétében – írja a Jerusalem Post. A díjat azért ítélték oda nekik, mert világszerte számos háláchikus (zsidó jogi) kihívással kell szembenézniük, amelyek az orosz-ukrán háború következtében még inkább felerősödtek.

A Katz-díjat 1975-ben Marcos és Adina Katz alapította Marcos édesanyja, Adela Katz emlékére.

A díjat 1975-ben alapította Marcos és Adina Katz, Marcos édesanyja, Adela Katz emlékére. A Katz-díj célja a küldetésnyilatkozat szerint „azon személyek és projektek azonosítása és elismerése, akik a zsidó jognak a mai életben való megvalósításával foglalkoznak írásos munkákban és gyakorlati projektekben”.

Marcus David Katz 2016-ban bekövetkezett haláláig állt az alapítvány élén, ma felesége, Adina vezeti.

A díjbizottság tagjai: a Jeruzsálemi Héber Egyetem korábbi elnöke, Prof. Menahem Ben-Sasson, a jeruzsálemi Nagy Rabbinikus Bíróság korábbi bírája, Shlomo Dichovski rabbi és a vezető író és Rosh Jesiva rabbi Haim Sabato.

A díj, amelyet évente egy Jeruzsálemben megrendezett ünnepségen adnak át, díjazottanként 25 000 dollárral (csaknem 10 millió forint) jár.

Az idei elismerést Mendy Kotlarsky rabbi, a nemzetközi Chábád-mozgalom egyik vezetője kapta, aki számos kezdeményezésért felelős a küldöttek számára. 

„A közel százhúsz országban szétszórt hatezer Chábád-küldött család nevében vagyok itt, ez egy olyan vállalkozás, amely évről évre növekszik a lubavicsi Rebbe inspirációja alatt”

– mondta a múlt heti jeruzsálemi rendezvényen.

„A Chábád-küldöttek „vállalkozás”, amelyet Menachem Mendel Schneerson rabbi, a lubavicsi rebbe alapított, az elmúlt években kiemelkedő módon, óriási mértékben bővült”

– indokolták a bizottság tagjai a döntést, hogy miért a Chábád-mozgalmat tüntetik ki a 2022-es díjjal.

„A fiatal párok házasságkötésük után elhagyják otthonukat, családjukat és odaadóan mennek hosszú évekre ismeretlen földre, néha távoli vidékekre, sőt háborús övezetekbe is. Teszik ezt felelősségtudatból és minden zsidóért való aggódásból, kizárólag az égiek kedvéért. Úgy tűnik, nincs olyan zsidó, akinek egy idegen országban ne lenne szüksége a küldöttek segítségére, akár a szombat megtartásához, a mikve (rituális fürdő) használatához, vagy a kóser ételek beszerzéséhez”

– áll a díjat indokló levélben.

A Chábádnak a zsidó értékeket világszerte népszerűsítő munkájáról a három bizottsági tag azt írta, hogy ők bárkit befogadnak:

„Kivétel nélkül mindenkit szívélyesen fogadnak, és olyan vendégszeretetben részesítenek, amely Ábraháméhoz hasonlítható”. 

A jelenlegi ukrajnai háborút is megemlítették, mint további okot a mozgalom tiszteletére.

 

Együttes erővel segíti az EMIH az ukrán menekülteket

Több mint egy hónapja kezdődött az orosz invázió Ukrajna ellen. Az EMIH együttes erővel segít.

 

Borítókép: Isaac Herzog elnök Kotlarskyval. (credit: GPO)