Miért nem vagyunk meglepve?

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének hétvégi döntése szerint tizenháromból három plakát nem jelenhet meg a New York-i székházban azon a kiállításon, melyet Izrael küldöttsége a StandWithUs nevű szervezettel együtt hétfőn fog megnyitni – adta hírül a Jerusalem Post.

A poszterek közül az egyiken Jeruzsálem szenthelyei szerepelnek és ez áll rajta: „A zsidó emberek őshonosak Izraelben és i. e. 1000 óta folyamatos a jelenlétük. Jeruzsálem a zsidó élet és vallás középpontjában áll több mint három évezred óta; a keresztények és muszlimok számára is szent város.”

Az izraeli arabokról szóló plakáton az olvasható, hogy „ők a legnagyobb kisebbség Izraelben, Izrael lakosságának 20 százalékát teszik ki”, továbbá „egyenlő állampolgárok Izrael törvényei alapján”. A harmadik betiltott poszter szerint a cionizmus „a zsidó emberek felszabadító mozgalma, akik próbáltak kitörni az 1900 éven át tartó elnyomáson és visszanyerni önrendelkezésüket őshazájukban”.

Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete elítélte a döntést, és arra kérte Ban Ki Mun főtitkárt, hogy vonják vissza a plakátok betiltását. Az izraeli küldöttség hangsúlyozta, hogy az ENSZ döntésével voltaképp felelevenítette azt az 1991-es határozatát, melyben a cionizmust rasszizmusnak nyilvánította.

„A cionizmus és Jeruzsálem olyan morális alappillérek, melyeken Izrael államát megalapították” – hangsúlyozta Danon. „Nem fogjuk megengedni az ENSZ számára, hogy kicenzúrázza annak tényét, hogy Jeruzsálem Izrael örök fővárosa” – tette hozzá a plakátok kapcsán, melyeket korábban már több alkalommal is kiállítottak Amerika területén és a világ más országaiban.

Izrael állandó delegációja bejelentette, hogy válaszul egy tiltakozó kiállítást is összeállít hétfőre, melyben a betiltott darabok is szerepelni fognak.

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post