Megkezdődtek a Siratófalnál építendő lift előkészítő munkálatai. Az építkezést megelőző kötelező ásatás máris érdekes leletet hozott: egy ősi mikvét tártak fel, írja a Jewish Press. Ahogy az már számtalan esetben bebizonyosodott, Izraelben sehol egy kapavágást sem lehet tenni anélkül, hogy ősi zsidó emlékre, településre vagy használati tárgyra bukkannánk. Tízszeresen igaz ez Jeruzsálemben, ahol a város minden négyzetcentimétere ősi titkokat rejt.

 

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

 

Az építendő felvonó célja az, hogy megkönnyítse a Siratófal megközelítését az Óváros felső részéből. Az építkezés előtt végzett feltárás a Siratófal előtti téren folyik. A régészek lépcsőket és egy boltíves folyosót találtak ott, ahova a felvonó alapzatát tervezték. A lépcsők kóser mikvéhez, vagyis rituális fürdőhöz vezettek, melyet a második Szentély időszakában építettek és használtak. A Szentélybe való felmenetel előtt meg kellett merülni a mikvében, hogy rituálisan tisztán lépjenek a szent helyre, és a Szentély időszakából számos hasonló építmény ismert.

A most megtalált mikvét a felvonóval utazó látogatók helyrehozott állapotban tekinthetik majd meg. A helyszínen dolgozó régészek beszámoltak arról is, hogy egy korábbi, első Szentély korából származó rituális fürdőt is találtak, melyet a látogatók szintén megtekinthetnek majd.

Fotó: Képernyőfotó YouTube