Idén már három olyan antiszemita támadás történt, ahol az elkövetőt pszichiátriára küldték és nem börtönbe.

Múlt kedden a francia főváros 20. kerületében egy fiatal arab férfi nekiugrott egy kipát viselő, idős zsidó járókelőnek, a földre kényszerítette, majd a hajánál fogva húzta végig az utcán. Mindeközben a következőket üvöltözte: „Allahu Ahbar, Heil Hitler, halál a zsidókra!”

A kiérkező rendőrök letartóztatták a támadót, de mivel a rendőrségi pszichiáter szakvéleménye szerint a férfi „izgatott állapotban volt”, ezért megfigyelésre egy pszichiátriai intézménybe szállították.

A BNVCA nevű, antiszemitizmus ellen küzdő szervezet közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban: „Helytelenítjük, hogy egy erőszakos, iszlamista, zsidóellenes támadó ismét elkerülheti a felelősségre vonást, mert mentális problémákkal küzdő személynek adja ki magát. Ez nem szolgálhat mentségül az ilyen tettek elkövetésére. Ez az eljárás abszurd.”

Az éppen egy kóser pékségbe igyekvő áldozat könnyebb sérüléseket szenvedett a fején. Az eset után feljelentést tett a rendőrségen.

Májusban hasonlóképpen pszichiátriai megfigyelést írtak elő egy muszlim férfi számára, aki egy párizsi zsidó iskola előtt kiabált iszlamista és zsidóellenes jelszavakat, illetve gyermekgyilkossággal vádolta meg az iskola dolgozóit.

Áprilisban pszichiátriára vittek egy arab férfit, aki egy nyugat-franciaországi holokauszt múzeumban fenyegetőzött fegyverével.

Korábban Sarah Halimi brutális gyilkosáról állapították meg, hogy nem felelős a tetteiért. Ezt egy utólagos pszichiátriai vizsgálatra hivatkozva jelentette ki a bíró, bár a férfinak a gyilkosságot megelőzően nem voltak mentális problémái. Az első vizsgálatban felelősnek találták a gyilkost. A második vizsgálatot a bíró kérvényezte, a védelemnek ez eszébe sem jutott.

Traora Kobili a saját otthonában támadt az idős asszonyra, többször kést vágott bele, majd kihajította az ablakon. Mindeközben iszlamista jelszavakat kiabált. Ennek ellenére a rendőrség eleinte nem akarta elismerni, hogy a gyilkosság antiszemita indítékból történt, és igyekeztek elhallgatni az ügyet. Végül maga Macron elnök kérte a bűntény felgöngyölítését. A nyomozás során végül egyértelművé vált, hogy a gyilkos antiszemita és radikális muszlim meggyőződésének indíttatásából cselekedett.

„Érthetetlen számunkra az az eltökéltség, amellyel mindenképpen mentális beteggé akarják nyilvánítani ezt a gyilkost, aki még csak nem is rejtegeti a zsidók elleni gyűlöletét” – jelentette ki Francis Kalifat, a franciaországi zsidó hitközségek elnöke.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

 

 

Megszakítás