Az ügyészség vádirata még mindig nem vesz tudomást a bizonyítékokról.

Korábban beszámoltunk a párizsi Sarah Halimi nyugdíjas óvónő meggyilkolásáról, illetve arról, hogy hogyan próbálják meg a francia hatóságok eltussolni az ügyet. Sokan – köztük a meggyilkolt testvére, William Attal – azt mondják: az, hogy az illetékesek továbbra sem hajlandóak elismerni a gyilkosság zsidóellenes indítékát, figyelmeztető jel a zsidókkal kapcsolatos attitűd megváltozásával kapcsolatban. “A francia hatóságok szándékosan vaknak tettetik magukat, nehogy látniuk kelljen vagy igazságot szolgáltatni” – mondta Attal, aki az áprilisi gyilkosság óta először szólalt meg hosszabban a nyilvánosság előtt.

Az előző héten az ügyészség szándékos emberölésért emelt vádat a 27 éves gyilkos ellen, ám a vádemelésben nem szerepel, hogy gyűlölet-bűncselekményről van szó. A támadót jelenleg egy kórház pszichiátriáján őrzik, mert bár korábban semmi jelét nem mutatta mentális betegségnek, az egyik kihallgatás alkalmával azt mondta, hogy kábítószer hatása alatt átmenetileg megőrült.

A CRIF, a francia zsidó közösség ernyőszervezete szokatlanul éles hangon bírálta a vádiratot: “A CRIF megdöbbent azon, hogy a gyilkosság antiszemita jellegét kihagyták. Mit rejtegetnek? Miért tagadják az antiszemitizmust?” Nagy jelentőséggel bír, hogy Emanuel Macron francia elnök az előző héten tisztánlátást követelt az ügyben. “Hallgattunk, mert nem akartunk látni”- mondta. Később, Netánjáhu látogatása alkalmával egy második világháborús megemlékezésen Macron azt is mondta, hogy “a gyilkos tagadása ellenére igazságszolgáltatásunknak teljesen tisztán kell látnia Sarah Halimi halálával kapcsolatban.”

Sarah Halimi bátyja, William Attal Párizs egy külvárosának zsinagógája előtt

A zsidó közösség és a meggyilkolt testvére örömmel üdvözölte az elnök kijelentését, ám hozzátették, hogy nem elegendőek a szavak, tettek kellenek, és a merénylőnek pszichiátriai intézet helyett börtönben van a helye. Emellett nem elhanyagolható tény az sem, hogy Sarah Halimi meggyilkolása brutális példája a francia társadalomban mutatkozó, aggasztó trendeknek.

„A társadalom ugyanazt ismétli meg, amit a szüleimmel tettek Algériában, a zsidók kiűzése érdekében. Senki nem tagadhatja, hogy a helyzet a zsidók számára romlott.” – mondta Attal, az egyre sokasodó zsidóellenes támadásokra utalva. „A zsidókat először a zsidó iskolában támadták meg” – mondta a 2011-es toulouse-i mészárlásra utalva, melyben a helyi zsidó iskola egy tanára és három diákja vesztette életét. “Utána egy zsidó szupermarketbe jöttek,” folytatta, a 2015-ös támadásra való emlékezéssel. Ekkor a Hyper Cacher kóser boltban gyilkoltak meg radikális muszlim terroristák négy zsidót. “Most, a testvérem esetében már egy zsidó otthonba mentek be, szándékosan megsértve a biztonságosnak hitt területet.”

A félelem a mai napig érezhető. A férfi kipa helyett baseball sapkát hord, és gyermekeit is erre biztatja, és az interjú helyszínéül szolgáló kávéházban sem akart fényképezkedni, nehogy célponttá váljon miatta a hely. Sarah Halimi családja eddig igyekezett távol tartani magát a médiától, de úgy érzik, nem maradhatnak tovább csöndben, a világnak meg kell ismernie az igazságot. A támadó, aki a Halimi alatti lakásban lakott, az asszony szomszédjainak lakásán keresztül, a Korán szavait ordítva jutott be hozzá. A szomszédokat megfélemlítette, és megfenyegette őket, hogy valaki meg fog halni. A szomszédok hívták a rendőrséget. A megtámadott asszony is megpróbálta hívni a rendőrséget, de a merénylő kiverte a kezéből a telefont, később vérrel borítva találtak rá a készülékre a rendőrök. A kiérkező rendőrök először nem a megfelelő épületbe mentek be, később pedig ahelyett, hogy betörtek volna a lakásba, a terrorelhárító egységre vártak. Mire azok kiérkeztek, az asszony halott volt. A korábbi vélekedéssel ellentétben jelenleg úgy tűnik, hogy a nő eszméletlen volt, amikor a támadója kidobta őt a harmadik emeletről, és a zuhanás következtében halt meg.

Sarah Halimi

A merényletről videofelvétel is készült a szemközti házból, és hallani lehet, amint a támadó “Allahu Akbar”-t kiált és a Korán verseit ordítja. Az áldozat testvére szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy előre eltervezett merényletről volt szó egy, a szomszédok számára közismerten zsidó személy ellen. Így a család továbbra is folytatja a küzdelmet azért, hogy a hatóságok elismerjék, zsidó személy ellen elkövetett, antiszemita indíttatású terrorcselekmény történt.

A harcot azonban a továbbiakban több ezer kilométer távolságból fogják vívni, mivel a merénylet következményeként Attal és családja alijázik, vagyis Izraelbe költözik a következő hónapban az International Fellowship of Christians and Jews (Keresztények és Zsidók Nemzetközi Közössége, IFCJ) programjának keretében, mely pénzzel és információval segíti a franciaországi zsidók Izraelbe költözését. Yechiel Eckstein rabbi, az IFCJ elnöke elmondta: a program segítséget nyújt “a szélsőséges muszlimok részéről rendszeres agressziónak és komoly erőszaknak kitett, külvárosi zsidók számára, akik ostromlott kisebbségként élnek közösségeikben.” A szervezet az 1990-es évek eleje óta segíti az aliját a Szochnuton keresztül, és az elmúlt több mint két évtizedben majdnem 186 millió dollárt adományoztak, mesélte szóvivőjük, Chava Magder-Cohen.

Attal egyébként már testvére meggyilkolása előtt is forgatta a fejében az alija gondolatát, de a merénylet felgyorsította a folyamatot, és meggyőzte arról, hogy azonnal lépnie kell. Sarah Halimi is szeretett volna alijázni. “Mindig arról álmodott, hogy alijázik, Izraelben élő fia közelében akart élni, de Franciaországban maradt, hogy segítsen az unokái körül. Gyermekei most nélküle alijáznak, és csak a sírját látogathatják Jeruzsálemben.”

Forrás: TOI

Megszakítás