Közel egy évvel a történtek után mégis antiszemita gyűlöletcselekménynek minősítették annak a muzulmán férfinek a tettét, aki brutálisan meggyilkolt meg egy zsidó asszonyt a saját otthonában.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, szinte teljes hallgatás kísérte a média részéről Sarah Lucy Halimi meggyilkolásának történetét Franciaországban. A vallásos zsidó nőt 2017. áprilisában támadta meg egy 27 éves muszlim férfi a saját otthonában. A támadó először felmászott a 66 éves nyugdíjas óvónő  lakásába, utána brutálisan bántalmazta, majd kihajította az ablakon. A szomszédok beszámolója szerint a támadás alatt az elkövető nagy hangon Allahot éltette és a Korán szavait ordította.

A kegyetlen gyilkosságot követően a hatóságok mégsem kezelték megfelelő súllyal az ügyet, ráadásul a francia elnökválasztási kampány alatt történt esettel a média alig foglalkozott. Halimi családja szerint a rendőrség szándékosan igyekezett elhallgatni az ügyet, nem tettek említést antiszemita indítékról, és vonakodtak terrorizmusnak minősíteni a támadást. Az elkövetőt a történtek után nem is börtönbe, hanem pszichiátriai intézetbe vitték, miután azt állította magáról, hogy kannabisz befolyása alatt cselekedett.

Most kedden ismét kihallgatták Kobili Traore-t, akinek tettét végül antiszemita indíttatású gyűlöletcselekménynek minősítették – közölte az Algemeiner. A döntést több francia zsidó közösségi vezető is üdvözölte. Az Organization Européenne Juive (OEJ) nevű szervezet vezetője Halimi testvérének oldalán mindeddig küzdött azért, hogy az illetékesek hajlandóak legyenek a valóságot látni az ügyben.

„Az a módszer, ahogy Sarah-t meggyilkolták, rámutat annak a speciális gyilkosságnak a sajátosságaira, amit sajnos nagyon hamar felismerhetünk, amikor antiszemita esetekkel találkozunk” – hangsúlyozta korábban Muriel Ouaknine Melki, az OEJ vezetője. 

A zsidó érdekképviseleti hálózat szervezésében vasárnap megemlékezést tartanak Halimi tiszteletére egy párizsi zsinagógában, ahol a város főrabbija, Michel Gugenheim is felszólal.

zsido.com

Kép forrása: Algemeiner

Megszakítás