Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, illetve a Jobbik romániai betiltását kezdeményezte. A képviselő mindezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy a Jobbik elnöke a borzonti Erdélyi Magyar Ifjak-táborban szombaton azt nyilatkozta: ha a magyar érdek csak a Romániával való konfliktus árán érvényesíthető, a konfliktust akkor is vállalni kell.

„Megéltük, hogy egy magyarországi náci párt vezetője paramilitáris csapatokkal körülvéve háborúra uszít bennünket a saját országunkban” – írta Bogdan Diaconu az Adevarul című bukaresti napilapban. Diaconu nyilvánosan szólította fel a román külügyminisztériumot, hogy nyilvánítsa nemkívánatossá Vona Gábor személyét, és tiltsa be Románia területén a Jobbikot.

A képviselő kijelentette, olyan törvényt kezdeményez, amely a külföldiek románellenes megnyilvánulásait azonnali nemkívánatossá nyilvánításukkal büntetné, és amely betiltana minden olyan megnyilvánulást, tábort, összejövetelt, amelyek érintik a román alkotmány első cikkelyét. Az alaptörvény e cikkelyében egységes és oszthatatlan, szuverén és független nemzetállamként határozza meg Romániát.

Vona Gábornak az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett borzonti táborában tett kijelentéseit valamennyi jelentős román napilap idézte. A Romania Libera A Jobbik hadat üzen Romániának címmel számolt be a történtekről ; a Jurnalul National pedig Vonát idézte , aki kijelentette: nem mondanak le Trianon érvénytelenítéséről. A Gandul.ro portál helyszíni tudósításának azt a címet adta, hogy „ A székely jacuzzi erősebb, mint a Jobbik elnökének a tanítása ” . A cikkíró megállapítása szerint a táborba gyűlt fiatalok számára fontosabb volt a szórakozás, mint a politikai tárgyú előadások hallgatása.

A magyar címert ócsárolta

Diaconu még tavaly januárban nyilatkozta azt, hogy magyar címert tenni egy romániai iskolára olyan, mintha náci horogkereszttel díszítenének egy zsidó tanintézetet. A képviselő azután tette ezt a kijelentést, hogy Csíkszeredában a Márton Áron Főgimnáziumnak és a Segítő Mária Gimnáziumnak is otthont adó épületre a felújítás után ismét felkerült a magyar címer, ami eredetileg is díszítette az épületet.

A képviselő ellen egy sepsiszentgyörgyi lakos tett feljelentés. A kijelentéséért Diaconut tavaly januárban a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács 600 lej pénzbüntetésre ítélte, amit a politikus tavaly novemberben be is fizetett.  

A román külügyminisztérium is reagált

A bukaresti külügyminisztérium vasárnap közleményben reagált a történtekre. A román külügyi közlemény szerint Vona kijelentését nagyon súlyos, a nemzetközi joggal, az európai szabványokkal, valamint a magyar-román alapszerződés és stratégiai partnerség alapelveivel ellentétes kijelentésnek minősítette. A külügyminisztérium szerint Vona álláspontja teljesen idejétmúlt, és ezt a leghatározottabban el kell ítélnie minden romániai, magyarországi és európai felelős tényezőnek.

A nemzetközi egyezmények értelmében csak a diplomata státussal rendelkező személyek nyilváníthatók personan non gratának, nemkívánatos személynek. A minisztérium közölte, hogy az előzetes elemzés értelmében az etnikai alapú gyűlöletkeltés és az erőszakra való uszítás a köztörvényes bűnözés kategóriájába tartozik, ami ellen az állam a rasszista, xenofób szervezetek működését, szimbólumainak a használatát, valamint az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek a kultuszát tiltó jogszabály alapján járhat el.

A közlemény szerint az etnikai alapú autonómia nem része a nemzeti kisebbségekre vonatkozó elfogadott európai szabványoknak, és az 1996-ban megkötött magyar-román alapszerződés az úgynevezett kollektív jogokat is kizárja a kétoldalú kapcsolatok témái közül.

A román külügyminisztérium visszautasít minden szélsőséges megnyilvánulást, amelyre Románia területén kerül sor. A közlemény arra is kitért, hogy egy hónapon belül másodszor kényszerülnek állást foglalni egyes magyar hivatalos személyek stratégiai partnerségnek ellentmondó kijelentésével szemben; mint fogalmaztak, ezek többnyire a Románia szuverén területén rendezett nyári táborokban hangzottak el.

Forrás: Index.hu/MTI

Megszakítás