A moldovai Chisinauban szállásolták el, és Berlinbe tartanak az orosz támadás alatt álló Ukrajnából kimenekített odesszai zsidó árvaház lakói – adta hírül a Neokohn a Kan izraeli közszolgálati rádió jelentését.

Több mint száz gyermeket sikerült szerdán Odesszából átjuttatni a határon a szomszédos Moldovába, az izraeli diplomácia, a Chábád mozgalom és egy nemzetközi alapítvány erre összegyűjtött négymillió dolláros segélyének a segítségével.

 

Szállást és élelmet biztosít az EMIH ukrajnai menekülteknek

Az EMIH minden rendelkezésére álló eszközzel segít az ukrajnai menekültek ellátásában.

 

 

Ezeknek a gyerekeknek egy része a Chábád működtette odesszai zsidó árvaházban élt, de sokan csak a háború miatt csatlakoztak hozzájuk, mert családjuk Ukrajnában maradt harcolni, vagy mert valamilyen okból nem tudott vagy nem akart elmenekülni, de a gyerekeket ki akarták menekíteni a háborúból, értesült a The Jerusalem Post című, angol nyelvű izraeli újság.

A legfiatalabb gyermek mindössze 37 napos. Szerda reggel 7 órakor indultak el Odesszából négy busszal, és délután 5-kor érkeztek meg Chisinauba, noha ez az út békeidőkben csak 3 órán át tart. Negyven gyermeknek – köztük az újszülöttnek – még nem volt útlevele, az izraeli diplomácia segítette őket átkelni a határon.

Az árvaház lakói és a hozzájuk csatlakozott kicsik egyelőre Berlinbe utaznak.

A rádióban megszólaló nagykövet szerint Izraelben is szívesen fogadnák őket, de Tel-Avivba szállításuk nem lehetséges, mert ehhez a szülők hivatalos engedélye szükséges, és több „problémás” családi hátterű, zsidó származású gyermek is van köztük, akiket például kábítószerfüggő szülőjük az árvaházra bízott és elhagyott, s nem is tudják, merre élnek.

Útjukon és Berlinben a Chábád mozgalomhoz tartozó rabbik vigyáznak rájuk, és azt remélik, hogy hamarosan véget ér az Oroszország által egy hete indított háború, és a gyerekek visszatérhetnek Ukrajnába.

Szintén a Chábád szervezésében egy másik, Zsitomirból útnak indult, 140 fős zsidó gyerekcsoport már kedden Romániába érkezett. A Chábád szervezet honlapja szerint azt tervezik, hogy őket a közeljövőben Izraelbe szállítják.

 

Önkéntesek jelentkezését várja a CEDEK

Az EMIH szeretetszolgálata a CEDEK, felkészült a menekültek fogadására. 

 

 

 
Megszakítás