Reuven Rivlin államfő a Likud párt elnökét kérte fel tegnap az új kormány megalakítására.

Az államfő azért döntött az eddigi miniszterelnök személye mellett, mert a legtöbben – ötvenöten – őt ajánlották a szeptember 17-i előrehozott parlamenti voksoláson megválasztott képviselők közül a kormány élére. Beni Ganzot, a centrista Kék-fehér párt elnökét eggyel kevesebben, összesen 54-en javasolták Rivlinnek, miután az arab pártok Közös Listájának 13 képviselője közül hárman inkább úgy döntöttek, hogy senkit sem támogatnak.

Az államfő közölte, senkinek sincs meg a 61 képviselőből álló többsége a 120 fős Kneszetben, de a pártok ajánlásai alapján Benjámin Netanjahunak van nagyobb esélye a koalíció létrehozására. Rivlin bejelentette, hogy mind a két párt ígéretet tett arra, hogy a kormányalakítás esetleges kudarca után visszaadják mandátumukat az államfőnek, hogy mást kérhessen fel a feladatra.

Netanjahu kormányfő-jelölti kinevezésekor a széles egységkormány gyors létrehozását ígérte a nemzeti megbékélés szellemében és az iráni fenyegetés ellenében. Az eddigi miniszterelnöknek 28 napja lesz a kabinet megalakítására, amit az államfő két héttel meghosszabbíthat. Kudarc esetén az elnök mást kérhet fel, és ha az újabb kísérlet is fiaskóval zárul, új választást írnak ki, hacsak valaki más meg nem szerzi a képviselők többségének írásos támogatását. Az államfő először egységkormányt kísérelt meg létrehozni a 33 mandátumot szerző Kék-fehér párt és a 32 parlamenti helyet szerző Likud között, de a próbálkozása nem járt eredménnyel.

Politikai szakértők úgy vélekedtek, hogy mindkét párt azt tartja előnyösebbnek, ha az államfő csak másodikként kéri fel vezetőjüket kormányalakításra, miután az első miniszterelnök-jelölt már kudarcot vallott. A tévé értesülései szerint Netanjahu arra készül, hogy ha úgy látja, reménytelen feladattal szembesült, már néhány nap után visszaadja a lehetőséget Rivlinnek, lerövidítve a sikertelen próbálkozás idejét.

zsido.com