A tokiói chábád-ház vezetőjét, Binyamin Edery rabbit nevezte ki erre a posztra a japán törvényhozó testület.

Edery rabbi 16 éve vezeti a chábád-házat. Bár az izraeli főrabbinátus – odaadó munkája elismeréseképpen – már három éve, 2012 óta főrabbiként kezeli őt, Japán – különböző belső ügyek okán – eddig nem ismerte el a pozícióját. Most azonban a japán kormány elfogadta őt főrabbinak, és ezt egy beiktatási ceremóniával tették hivatalossá.

Jechezkel Edery rabbi a Rebbe küldötteként, 1999-ben érkezett Japánba feleségével, hogy chábád-házat alapítsanak. Ajtójuk nyitva áll a helyi zsidó lakosok, illetve az átmenetileg Japánban tartózkodó zsidó turisták, üzletemberek, diákok számára. Edery rabbi kiemelt feladatának tartja, hogy a lehető legtöbb nem-zsidónak megtanítsa Noé fiainak hét törvényét, melyet a zsidó hagyomány szerint mindenkinek be kell tartania (ezek: tilos a bálványimádás, az istenkáromlás, a gyilkosság, a vérfertőzés, a lopás, élő állat húsának kimetszése, és mindenhol fel kell állítani bíróságokat a megfelelő igazságszolgáltatás érdekében).

Még megérkezése évében megalapította az első japán kósersági igazolást, a „Kosher Japan”-t (KJ). Ennek segítségével a japán termelők széles piacon tudják értékesíteni termékeiket. A következő évtől kezdve már húst is vágtak, így a Japánban élő zsidóknak nem kell külföldről importálniuk a kóser húst.

A kinevezési ceremónia
A kinevezési ceremónia
Az elmúlt másfél évtizedben a tokiói chábád-ház kiterjesztette tevékenységét. A legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megtalálhatja a neki szóló programokat. A tanulni vágyókat jól felszerelt, héber és angol nyelvű könyvtár várja. Edery rabbi és felesége komoly segítséget vállalt két éve a földrengés, valamint az azt követő szökőár utáni mentésben és  helyreállításban.

Elismerve az országért tett erőfeszítéseit, a japán kormány hivatalos képviselője adta át Edery rabbinak a kinevezéséről szóló okiratot. A kinevezés kérvényezői között szerepelt többek között Jicchák Joszef, izraeli szfárádi főrabbi, Slomó Ámár, jeruzsálemi főrabbi, Jicchák Grossmann, Migdál Háemek főrabbija, valamint az Édá Cháredit vezetője, Naftali Finkel rabbi.

A kinevezéshez az a tény is hozzájárult, hogy az elmúlt években megerősödtek az izraeli-japán kapcsolatok. 2014 májusában Benjámin Netanjahu Tokióba látogatott, hogy találkozzon a japán vezetőkkel. A viszontlátogatásra ez év januárjában került sor. Izrael és Japán többek között az űrkutatás, a startupok, valamint a számítógépes technológia és biztonság terén is különféle együttműködési megállapodásokat kötött. Az ipari fejlesztésekben való kooperációról szóló egyezmény szintén fontos mérföldkő a két ország kapcsolatát tekintve. Japán külügyminiszter-helyettese tavaly októberben tett látogatást Jeruzsálemben, a Japán Kulturális Hét alkalmából, melyen a hagyományos kultúra és a modern társadalom többféle aspektusát mutatták be. Ezzel egy időben izraeli kulturális rendezvényeket tartottak Japánban.

Forrás: Arutz7 és Chabad Tokiyo Japan

Megszakítás