Az izraeliek háromnegyede elégedetlen Jaír Lapiddal, a centrista Jesh Atíd (Van Jövő) párt vezetőjével, viszont továbbra is felsorakoznak a jobbközép Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu kormányfő mögé.

Az izraeliek háromnegyede elégedetlen Jaír Lapiddal, a centrista Jesh Atíd (Van Jövő) párt vezetőjével, viszont továbbra is felsorakoznak a jobbközép Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu kormányfő mögé – derül ki a Háárec című lapban pénteken közölt felmérésből.

A Háárec felkérésére ezen a héten végzett közvélemény-kutatás szerint Lapidban csalódtak a leginkább az izraeliek a januári választások óta. A megkérdezettek 75 százaléka elégedetlen teljesítményével, amivel sikerült tovább rontania még a nyári gyenge, 63 százalékos eredményét is.

Ráadásul a statisztikai hibahatár körül mozog – öt százalék – azoknak az aránya, akik szerint ő lenne a legalkalmasabb a miniszterelnöki feladatra, pedig a januári választások után szinte bizonyosnak tűnt, hogy ő az izraeli politika nagy ígérete, a jövő kormányfőjelöltje.

Pártja, a Jesh Atíd januárban még 19 mandátummal lett második, de ha most rendeznék a választásokat, mindössze 10 helyet kapnának a 120 tagú kneszetben, ahol a Likud-Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártszövetség nemcsak megőrizte helyeit, de még növelni is tudta eggyel, 31-ről 32-re.

Lapid csillaga tehát leáldozott, de kihívó híján Benjámin Netanjahu megőrizte, sőt fokozta eddigi népszerűségét. Míg júliusban 56 százalék tekintette az ország vezetésére legmegfelelőbb politikusnak, erre a hétre már 63 százalékra sikerült növelnie elfogadottságát.

A népszerűségi listán Netanjahu után hosszú szünet, majd Lapid helyett az ellenzéki szociáldemokrata pártot vezető Seli Jahimovics jött föl a második helyre.

A pártok népszerűségi versenyében a legnagyobb sikert a balliberális Merec könyvelheti el, főleg ezt a pártot erősíthetik a csalódott Jes Atíd-osok, mert jelenlegi hat mandátumát a felmérés szerint 12-re növelhetné, ha most rögtön választásokat tartanának.

A felmérés alapján Netanjahu több eredményt is elkönyvelhet. Egyrészt sikerült lejáratnia Lapidot a népszerűtlen pénzügyminiszteri poszton vele végrehajtatott újabb megszorításokkal, másrészt sikerült kiszorítania a belső bajokra összpontosító, más politikai alternatívákat a szociális kérdések marginalizálásával, valamint az iráni és szíriai biztonsági kérdések tematizálásával.

MTI/Zsido.com

Megszakítás