Közösségünk tagjait bemutató interjú sorozatunkban ezen a héten Jamnik Juditot ismerhetik meg a Gut Sábesz és a www.zsido.com olvasói.

Gut Sábesz: Ha jól tudom, a Vasvári és az Óbudai zsinagógában is oszlopos tagja vagy a közösségnek.

Jamnik Judit: Igen, az Óbudai és Vasvári közösség aktív tagja vagyok, ahol sok segítséget kapok és én is nagyon szívesen segítek a közösségnek.
Óbudán a zsinagógában a nők minden kedden összejönnek, és Dvora vezetésével tanulunk. Az ünnepekről, de ezen kívül a vallás gyakorlati és elméleti kérdéseiről is. Mondunk beteg társainkért zsoltárt, és beszélgetünk hétköznapi megoldásra szoruló problémáinkról is. Ugyanakkor szoktunk együtt főzni, és néhányan vállaltunk a saját polgári foglalkozásunkból kisebb bemutatót. Így én is szívesen vállaltam szimbólumokon keresztül egy csoport foglalkozás levezetését. Nagyon élveztem.

G. S. Mi is a polgári foglalkozásod?

J. J. A szakmám szerint jelenleg a megváltozott munkaképességű embereknek segítek bent maradni a munkaerőpiacon, illetve kikerülni a nyílt munkaerőpiacra. Ez így nagyon száraznak hangzik, de nem csak a tudásommal, szakmai tapasztalatommal, hanem személyiségemmel, lelkileg is erősítem őket. Ehhez a tréninghez én írtam a tananyagot – szakmai tudásom és előző munkáimban szerzett tapasztalataim alapján is – és a gyakorlat/játék gyűjteményt, melyre nagyon büszke vagyok. Ebből tanítanak több cégnél és több száz embert.

G. S. Ezen felül négy gyermek büszke anyukája is vagy.

J. J. Az anyaság napi 24 órás hivatás, amíg élek. Tehát minden zsigeremmel, minden pillanatban "velem vannak" a gyerekeim. Természetesen ezt szimbolikusan értettem. A fiaim elég hosszú időt éltek Izraelben. Asher, Slomó, és Baruch rabbik tanításai és a vallásos életforma vonzása nagy hatással volt Eszter lányomra, aki nagyon gyorsan eldöntötte, hogy  Izraelben folytatja az életét. Hamar megtanult héberül, és most ott dolgozik, és tanul. Judit lányom ritkán jár pénteken és szombaton Óbudára, vagy a Vasváriba, de rendszeresen tanul a TIKVA-ban.

G. S. Szabadidődben mivel szoktál foglalkozni?

J. J. Tanulok többek között héberül, a tanév alatt szinte minden nap járok valamelyik rabbihoz, illetve rebecenhez tanulni, sokat olvasok.

G. S. Hogyan kerültél közel a közösségünkhöz?

J. J. Mióta Magyarországon van a Chabad, azóta tagja vagyok a közösségnek. Először csak a pilisi rendezvényekre jutottam el, mert vidéken éltem. Majd egyre sűrűbben. Főleg a tanulás miatt.
 

Megszakítás