Budapesten lehet vallásos zsidóként élni, de nem olyan egyszerű, mint odahaza – mondta interjúalanyunk Avi, aki 2009 óta él Magyarországon. Interjúnkban vallásról, kultúráról és Budapest sokszínű zsidó közösségeiről is beszélt nekünk.

Mikor érkezett Magyarországra és miért pont ide?

Először még fiatalabb koromban a '90-es évek végén jártam Magyarországon turistaként, amikor európai gyökereimet kutattam. Az európai túrám után hazatértem, majd 2009-ben döntöttem úgy, hogy egy darabig máshol próbálok szerencsét és a már említett magyar gyökereim, valamint az itt élő jelentősebb számú vallásos közösség miatt Budapestre esett a választásom. Négy éve élek tehát itt, és egyelőre úgy érzem jól döntöttem, bár az is igaz, hogy gyakran, szinte minden jelentősebb ünnep alkalmával hazamegyek.

Mi volt az első benyomása mikor megérkezett?

Első itt jártamkor 1998-ban még teljesen más volt a város, főleg összehasonlítva az akkori Izraellel. Érezhető volt, hogy nemrég történt meg a rendszerváltás, és bár szép volt a város már akkor is, nem látszódtak rajta a modernitás jelei. Ezzel szemben 2009-ben már egy teljesen más város fogadott, sok minden megváltozott, rengeteg részét felújították és a fejlődés az óta is tart. Ahogy én látom Budapest nagyon nagy fejlődésen ment keresztül az utóbbi húsz évben. Nagyon tetszik, hogy egyre több a szórakozási lehetőség, rengeteg kulturális program várja az idelátogatókat, a történelmi zsidónegyed is rohamosan újul, változik. Ami megdöbbentett az első pár nap és beszélgetés után az emberek negatív hozzáállása volt.

Mit csinál jelenleg Budapesten?

Egy multinacionális cégnél dolgozom. Szeretem, mert a munkámnak köszönhetően sokszor van lehetőségem utazni Európában, így Magyarország mellett meg tudom ismerni a régió országait is. Nagyon tetszik Európa, Izrael után hatalmas váltás. Egyrészt a kultúrát, másrészt az európai építészetet is nagyon kedvelem. Bár hosszabb távon szeretnék hazamenni, hiszen a Szentföldhöz semmi sem fogható, de jelenleg jó itt, úgy tervezem, hogy a következő öt évben még mindenképp itt maradok.

Beszéljünk egy kicsit a hagyományról, a vallásról. Hogyan tudja Magyarországon gyakorolni a zsidó vallást?

Az a kérdés, hogy honnan nézzük. Izraelből nézve sokkal nehezebb megélnem itt a zsidóságomat, főleg a zsidó vallás étkezéssel kapcsolatos törvényeinek (kasrut) a betartása okoz nehézséget. Míg otthon nem is kérdése, hogy minden áruházban, boltban tudok szerezni a rabbinátus pecsétjével ellátott kóser élelmiszert, addig itt erre kevés helyen van lehetőségem, kis választékból. Bár 2009 óta javult a helyzet, van egy nagyobb kóser élelmiszerbolt a VII. kerületben, illetve egy-egy delikátban előfordulnak izraeli termékek, azért még mindig az a legjobb megoldás, hogy amikor az időm engedi Bécsbe utazom – ahol a kisebb közösség ellenére, több nagy kóser szupermarket is található – és bevásárolok hosszabb időre.
Ami viszont kárpótol az a sokszínű budapesti vallásos zsidó közösség. Izraelben is sokféle közösség található mind etnikai, mind vallásos hátterét tekintve, itt viszont a vallásgyakorlatban, a világnézetben sokkal vegyesebb a kép. Egy zsinagógában megtalálhatóak a szigorú szabályokat követők mellett, a szimplán kulturális érdeklődésből közösségbe járók is. Ez nekem nagyon tetszik. Az is érdekes, hogy míg Izraelben meglátásom szerint sokszor elválaszthatatlan a zsidó és az izraeli identitás szerepe az ember pártállásától, addig itt ez nincs így, sok esetben szabadabban gondolkodnak az emberek hitről, vallásról.

Mi a véleménye a budapesti hitközségekről, van "kedvenc" helye?

Az utóbbi négy évben döcögősen, de megtanultam magyarul, így sok helyre el szoktam látogatni. Nagyon magával ragadott az EMIH óbudai zsinagógája és hihetetlen élmény volt ellátogatni a Teleki téren található imaszobába, felért egy időutazással. Azért is szeretek több közösségbe eljárni, mert amióta tudok úgy-ahogy magyarul, próbálok beszélgetni az idősebb generáció tagjaival, hogy minél többet megtudjak a régi budapesti zsidó életről. Ezek az emberek hihetetlen történeteket tudnak, rengeteg mindenre emlékeznek, ezért mindig nagy élmény őket hallgatni. Az ünnepeket pedig általában Izraelben töltöm a szüleimmel és a rokonsággal, bár volt már arra is példa, hogy ők jöttek ide meglátogatni.

Mit gondol, mi a különbség izraeli és diaszpórabeli zsidóság között?

Nem könnyű kérdés. A különbség szinte leírhatatlan, hiszen míg otthon természetes valakinek a zsidósága, valamint az állam zsidó karaktere, addig a diaszpórában vagy egy keresztény, vagy egy világnézetileg semleges államban kell élnie kisebbségben. Míg Izraelben, sok esetben pont a vallás elhagyása, a hagyomány megtagadása jelent egyfajta lázadást, addig én úgy látom, hogy a fiatalok körében a valláshoz fordulás, a zsidóság felfedezése jelent menekülést a társadalomból. Mindent összevetve sokszor úgy gondolom, hogy két, csak nagyon vékony szálon összekapcsolódó, dologról beszélünk, mikor diaszpórabeli és izraeli zsidókról van szó, de az a vékony szál, az azért mégis ott van.

Mit gondol, mennyire nehéz izraelinek lenni Magyarországon?

Világi izraelinek úgy gondolom nem nehéz egyáltalán, hagyományőrzőként viszont, főleg az első hetekben hatalma kihívás. Hol lehet ételt szerezni, merre vannak a zsinagógák, melyik a legbefogadóbb közösség, hogyan öltözködjek; ezek a kérdések mind felmerültek bennem mikor Budapestre érkeztem, de szerencsére sokan a segítségemre voltak, így most már otthonosan mozgok Magyarországon.

Mi volt a legszimpatikusabb a magyarokban?

Az ami először egyáltalán nem tűnt annak, a magyar emberek természete. A legtöbb magyar nagyon zárkózott, nagyon nehezen nyílnak meg és nem szeretnek idegenekkel beszélgetni, pláne nem idegen nyelven. Ami viszont fantasztikus, amikor egy magyar ember elkezd megnyílni előtted, akkor megtudhatja az ember milyen az igazi barátság és a vendéglátás. Míg nálunk Izraelben könnyen születnek emberi kapcsolatok, közvetlenek egymással az emberek, ez egyáltalán nem jellemző Magyarországra, viszont ezek a nagyon mély, a szó magyar értelemébe vett barátságok, ezek hiányozni fognak, ha egyszer visszaköltözöm.

Forrás: kitekinto.hu – Végh Roland

Megszakítás