Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Brutális terrortámadás helyszíne volt péntek este a somroni hegyek között fekvő Neve Cuf (más néven Chálámis) település. Egy 19 éves arab átmászott a falu kerítésén, behatolt egy házba, és halálra késelte a Szálomon család három tagját: egy 70 éves férfit, annak 46 éves lányát és 36 éves fiát. Fiának öt gyermeke és édesanyjuk éppen az emeleti hálószobában tartózkodott, amikor a támadás történt. A zajokat hallva az anya magukra zárta az ajtót és segítségért telefonált. Eközben a szomszédban lakó, katonai szolgálatból szabadságolt fiatalember is meghallotta a kiáltozást, átrohant és az ablakon keresztül hasba lőtte a támadót. Az arab súlyosan megsérült, de nem halt bele sérülésébe.

Az áldozatok

A kiérkező katonaság felszólította a település lakóit, hogy zárkózzanak házaikba, mert újabb támadásoktól tartottak. A gyilkos azonosítása után a katonaság letartóztatta annak bátyját, aki feltehetően tudta, hogy mire készül testvére. Az elkövető nem sokkal a támadás előtt Facebook oldalán jelentette be, hogy mit tervez.  A terrorista anyja videó üzenetben dicsérte fiát, és elmondta, hogy büszke a gyilkosságra.  A hadsereg lezárta a terrorista családjának otthon adó falut, és előkészületeket tettek házuk lerombolására.

Az elfogott terrorista

Neve Cuf vezetősége közleményt adott ki, melyben kiemelték, hogy a kormány nem tett meg mindent településük védelme érdekében. “Hét hónappal ezelőtt terroristák gyújtottak fel 15 házat közösségünkben, akik ugyanazon az úton érkeztek a településre, amelyen a péntek éjjeli gyilkos is. A korábban hozott döntéseket végül nem hajtották végre, a védelmi célokra elkülönített összeget végül nem utalták át. A védelmi miniszter és a vezérkari főnök ellátogatott a településre a nap folyamán, és tájékoztattuk őket a hiányosságokról. Mindent meg kell tenniük, hogy ismét biztonságban élhessünk. Ha ehhez le kell zárni egy utat, akkor tegyék meg.”

A kormány és az zsidó ellenzéki pártok is élesen elítélték a merényletet és a palesztin vezetés uszító kampányát. Az ellenzéki Jáir Lápid így fogalmazott: “Az a tény, hogy az ártatlan emberek életét védő fémdetektorok elhelyezését az iszlám és a szabad vallásgyakorlat elleni támadásnak nevezik, már önmagában is erőszakra való felbujtás. Minden ország így cselekedett volna. Csak nekünk tilos megvédeni magunkat? Egy héttel ezelőtt két rendőrünket gyilkolták meg a mecsetbe csempészett fegyverekkel. Ahelyett, hogy kijelentenék, hogy ez bűn, most az áldozatokat vádolják az erőszak felszításáért.”

Ájelet Sáked igazságügyi miniszter ezt mondta: “Kevesebb, mint 24 órával azután, hogy egy újabb unoka érkezett a családba, a nagypapát két gyermekével együtt meggyilkolták. Ez a szörnyű merénylet nem a Templom-hegyre kihelyezett fémdetektorok miatt történt, bárki bármit is állít. Nem úgy emlékszem, hogy az itámári Fogel család lemészárlásának idején [a szülőket és három gyermeküket álmában gyilkolta meg egy arab 2011-ben] lettek volna fémdetektorok a Templom-hegyen. Ez azért történt, mert az arab iskolákban és családokban a gyűlöletre nevelik a fiatalokat.”

Jiszráel Katz infrastruktúraügyi és Náftáli Benet oktatási miniszter halálbüntetést követelt a terroristára. “A katonai bíróságnak lehetősége van halálbüntetés kiszabására. Nincs szükség a törvények megváltoztatására, a katonai ügyészségnek csak ki kellene azt szabnia.” – mondta Benet.

A politikai vezetők a Palesztin Autonómia elnökét, Máhmud Ábászt tették elsősorban felelőssé a támadásért, aki korábban meghirdette a “harag napját”, és az Izraellel való szembenállásra szólította fel az arab lakosságot, továbbá kijelentette, hogy megszüntet minden együttműködést Izraellel.

Összecsapások Jeruzsálemben

Joszef Jichák országos főrabbi szégyennek nevezte, hogy életben hagyták a támadót. “Ha egy arab terrorista gyilkolni indul, nem térhet vissza élve. Ha a szándéka az, hogy a zsidó népre támadjon, meg kell ölni és nem elég csupán megsebesíteni.”

A muszlimok azt nehezményezik, hogy a múlt pénteki templom-hegyi rendőrgyilkosságok után Izrael fémdetektoros kapukat helyezett el a Templom-hegy bejáratainál, melyen minden, imára igyekvő muszlimnak át kell haladnia. Bár szerte a világon elterjedt gyakorlat a mecsetekbe lépők biztonsági ellenőrzése – ahogy a Siratófalhoz igyekvőknek is beléptető kapukon kell áthaladniuk -, a jeruzsálemi mufti kijelentette, hogy aki a kapukon áthaladva lép be a Templom-hegyre, annak imája érvénytelen és nem talál meghallgatásra Allahnál. Pénteken lezárták a város mecseteit, hogy mindenki a Templom-hegyre menjen imádkozni. Mivel a kapuk a helyükön voltak, a hívek az utcákon tartották meg az istentiszteletet. A detektorok leszerelését követelve napok óta súlyos összecsapások zajlanak az óváros környékén, illetve a nagyobb arab településeken. A tüntetőkhöz csatlakoztak a Kneszet arab pártjainak képviselői is. A demonstrálók kövekkel, gyújtóbombákkkal és tűzijáték rakétákkal támadják a katonákat, akik tömegoszlató eszközökkel és esetenként éles lőszerrel védekeznek. Eddig négy arab vesztette életét és több százan sebesültek meg.  Az izraeli kormány közölte, hogy akkor hajlandó a kapuk eltávolítására, ha más módon is biztosítani lehet, hogy ne csempésszenek ismét fegyvereket a mecsetekbe.

Ima a beléptetőkapuk előtt