Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Szombat este több mint 62 ezer néző jelenlétében adott koncertet a tel-avivi Járkon-parkban a világhírű Guns N’ Roses zenekar, világ körüli turnéjuk utolsó állomásaként. A maratoni hosszúságú, három órás előadás az idei nyár legnagyobb zenei rendezvénye volt és az egyik legnagyobb koncert, amit Izraelben valaha tartottak. A zenekar tagjai már pénteken Izraelbe érkeztek, de tervezett jeruzsálemi kirándulásukat a péntek reggeli merénylet miatt törölték.

Guns N’ Roses

A nemzetközi zenei élet egy másik ismert személyisége is letette voksát Izrael mellett az elmúlt héten. Thom Yorke, a Radiohead nevű zenekar frontembere elítélte az Izrael elszigeteléséért küzdő BDS mozgalmat. “Egy országban játszani nem azt jelenti, hogy dicsérem a kormányát. Több mint húsz éve lépünk fel Izraelben, kormányok során át… a zene és a művészet a határok átlépéséről, nem pedig azok építéséről szól … Donald Trumpnak sem vagyok a híve, mégsem mondtam le az amerikai koncerteket.” Korábban Ken Loach brit újságíró szólította fel a zenészt, hogy mondja le Izraelben hamarosan tartandó koncertjét, és legutóbbi fellépésén palesztin zászlókkal tüntető tömeg követelte ugyanezt.

Tüntetők a Radiohead koncertjén

Guns

Halálos áldozatokat követelő merénylet helyszíne volt pénteken a Templomhegy. Három, izraeli állampolgárságú arab terrorista támadt fegyverrel a helyszínt biztosító rendőrökre az Óváros Oroszlán-kapujánál. Ketten életveszélyesen, ketten könnyebben sérültek. A támadók ezután a Templomhegy felé menekültek, közülük kettőt semlegesítettek, ám a helyszínen készült felvételeken látszik, hogy amint a rendőrök hátat fordítottak a földön fekvő, ártalmatlanítottnak hitt támadóknak, egyikük felugrott, és újra lövöldözni kezdett. A rendőrök ezek után őt is lelőtték. A harmadik támadót egy kicsit távolabb, a mecset közelében lőtték le a rendőrök. Mindhárom merénylő meghalt. A merénylethez használt fegyvereket valószínűleg már napokkal korábban elrejtették a hegyen. A hatóságok eddig három, a Waqf (iszlám hatóság) kötelékébe tartozó személyt vettek őrizetbe bűnrészesség gyanújával. A Hámász és a Fatah egyaránt üdvözölte a merényletet, az arab vezetők pedig felszólításra sem voltak hajlandóak elítélni a támadást. A merénylők szülővárosában, Umm-el-Fáhemben azonnal gyászsátrakat állítottak fel, ezeket a hatóságok lebontatták.

A Templomhegyen talált fegyverek

A két, súlyos sérüléseket szerzett rendőr, akik mindketten észak-izraeli drúzok voltak, nem sokkal a támadás után életét vesztette. Kámil Snáán édesapja egykor Kneszet képviselő volt. Háil Szátáwi feleségét és újszülött fiát hagyta maga után. Temetésükön több ezren vettek részt, köztük a kormány és az ellenzék tagjai.

A két drúz áldozat

Netánjáhu kijelentette: “Szomorú nap ez, melyen a drúz közösségből való testvéreink a lehető legnagyobb árat fizették közös küldetésünkben, országunk biztonságának védelmében. Tisztelgek előttük és hősiességük előtt, és emléküket örökké megőrizzük szívünkben.” Roni Álsech rendőrfőnök így méltatta Szátáwit: “A világ legérzékenyebb pontján szolgáltál a vallásszabadság védelmének érdekében. Hitvány emberek úgy döntöttek, hogy semmibe veszik e jogot.” Kámil apja, az egykori Kneszet képviselő Sáchiv Snáán így beszélt fia temetésén: “Büszke vagyok a fiamra, aki az ország zászlajába csavarva fekszik itt… Elég a sírásból és a könnyekből. Azért imádkozom, hogy a fegyvert virág helyettesítse.” A helyszínt a támadás után átfésülő biztonsági erők rengeteg fegyvert, illetve fegyverként használható tárgyat foglaltak le.

Háil Szátwi temetése

A merényletet követően a Templomhegyet azonnal lezárták, a pénteki imádságra érkező muszlim hívek kordonok mögött imádkozhattak. Jordánia elítélte Izraelt a Templomhegy lezárásáért. A Templomhegyen különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be, és elektronikus beléptető kapukat, valamint kamerákat helyeztek el.

Egy másik, még a hét elején Tekoában történt, autós gázolásos támadásban egy katona könnyebben sérült, arab támadóját megölték, miután kiszállt a támadáshoz használt kocsiból, és megpróbálta megkéselni a körülötte álló katonákat. Az izraeli hatóságok kiadták a terrorista holttestét a családnak, és a Palesztin Hatóság hősnek kijáró temetést rendezett neki, magas rangú tisztviselők részvételével.

Roses

E támadások ellenpontjaként említhetjük azt a közös, zsidó és palesztin válságkezelő csapatok részvételével megtartott gyakorlatot, melyre a hét elején került sor. Tűzeseteknél, baleseteknél és hasonló eseményeknél gyakran előfordul, hogy izraeli és palesztin erőknek összefogva kell dolgozniuk a mentés során. A gyakorlat során autóbalesetet és az azt követő mentést szimulálták, többek közt a Vörös Dávidcsillag és a Vörös Félhold mentősei, valamint zsidó és arab tűzoltók. A gyakorlat során tapasztalatokat is cseréltek a jövőbeni mentési tevékenység hatékonyságának növelése érdekében. Az izraeli tűzoltóság egy parancsnoka kijelentette: Nagyon meg vagyok elégedve a Palesztin Sürgősségi Ellátó Egység munkájával.Ido Peretz, a Somroni Regionális Igazgatóság tűzoltóságának vezetője hozzátette, hogy elégedett a szimuláció során tapasztalt csapatmunkával, és nagyra értékeli a palesztin csapat szakértelmét, elhivatottságát és motivációját, majd reményét fejezte ki, hogy a jövőben több ilyen gyakorlatot is tartanak.

Közös mentési gyakorlat