Az újabb botrányos határozatban Izraelt saját fővárosa „megszállójának” nevezik.

10 támogató, 3 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett újabb Izrael-ellenes határozatot fogadott el az UNESCO kedden. A Világörökségekért felelős Bizottság tagjai közül csak Jamaika, a Fülöp-szigetek és Burkina Faso képviselői ellenezték a dokumentum elfogadását, amely tagadja Izrael szuverén jogát Jeruzsálem teljes területéhez.

A szöveg szerint az ENSZ nevezett szerve „sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a megszálló izraeli hatóságok nem hajlandóak felszámolni az állandó ásatásokat, alagútépítéseket, projekteket és más illegális munkálatokat Kelet-Jeruzsálemben – különös tekintettel Jeruzsálem Óvárosára –, amely illegálisnak minősül a nemzetközi jog alapján”.

A zsidó állam képviselői „abszurdnak” és „irreálisnak” nevezték a határozatot, amely „a történelem és az igazság ellenségeit szolgálja”. A szöveget bíráló nyilatkozat szerint a döntés „sajnálatos és haszontalan”, és semmit nem változtat azon a tényen, hogy Jeruzsálem ősidők óta a zsidóság fővárosa.

Az UNESCO Bizottsága a mai napon újabb botrányos döntésre készül – írta a Jewish Telegraphic Agency. A szervezet ugyanis hamarosan Hebron óvárosát – a zsidó Patriárkák Sírdombjával együtt – akár „Veszélyeztetett Palesztin Világrökség” helyszínévé minősítheti. A tervezet kapcsán Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a szervezet főtitkárának, Antonio Guterresnek írt levelében nyíltan tiltakozott a tervezett lépés ellen.

zsido.com

Kép forrása: Arutz Sheva