Dávid Lau: “Erkölcsi kötelességünk azonnal cselekedni, mielőtt még túl késő lesz”.

A rabbi akkor beszélt erről, amikor az izraeli államfő látogatást tett nála szukot első napján. “Szukot ünnepe az egységet szimbolizálja. Nem csupán a zsidó népen belül, hanem a világ népei között is. Ezekben a napokban a kurdokért aggódunk, akiket tömeges pusztulás fenyeget. Erkölcsi kötelességünk azonnal cselekedni, mielőtt még túl késő lesz”.

Reuvén Rivlin államelnök nem reagált a főrabbi szavaira, ehelyett általános választ adott: “Nagy örömmel jöttem el az országos főrabbi sátrába. Ez egy fontos tradíció, mely jól kifejezi Izrael Állam egyik fontos jellemvonását: az államiság és a zsidó értékek összefonódását. Ezekben a nehéz napokban az ima szavaira figyelünk: “Terjeszd ki fölénk békéd sátrát, és javíts ki bennünket, királyunk, jó tanácsod szerint!”. Az első, ránk váró feladat most az, hogy Izrael tizenkét törzse fölé feszítsük ki a béke sátrát, hogy mindannyian képesek legyünk együtt élni Izrael államában”.

Netánjáhu miniszterelnök korábban élesen elítélte a kurdisztáni török agressziót.

A főrabbi mellett izraeli veteránok is a kurdok mellett álltak ki egy tüntetésen, amelyet a tel-avivi török nagykövetség előtt tartottak. A veteránok Binjámin Netánjáhu miniszterelnökhöz és Áviv Kochávi vezérkari főnökhöz fordultak a török invázió alatt álló kurd területek érdekében.

“Zsidókként és cionistákként morális kötelességünk, hogy kiálljunk a kurdok mellett. Nem hagyhatjuk cserben a szövetségeseinket, melléjük kell állnunk!” – jelentette ki a megmozdulás egyik szervezője, Jáir Fink nyugalmazott tábornok. A mintegy 300 résztvevő között megjelentek az Izraelben élő kurd zsidók képviselői is.

zsido.com

Forrás: Arutz7