Közvetlenül a zsidó állam szomszédságában, Egyiptomban tetőzött szerdán az iszlamista terrorszervezet legújabb véres merénylethulláma. Az Iszlám Állam (IS) most már nemcsak Izraelt, de a Gázát uraló Hamászt is megfenyegette, mondván, nem elég kemény sária ügyben.

 

Napokkal a tunéziai vérengzés után legalább hetven katonát megölt az Iszlám Állam abban a mindeddig példátlan merénylethullámban, amelyet a Sinai-félszigeten követett el szerdán. A terroristák SeikZuveid-ben (közel a gázai határhoz) hajnalban bombákkal és gránátokkal támadtak 15 egyiptomi katonai ellenőrző pontra, és mintegy nyolc órán át harcoltak a katonák és a rendőrök ellen. Az akció volt a legkiterjedtebb terrortámadás azóta, hogy az IS 2013-ban felkelést szított a kormányzati hatalmat az iszlamistaMorszi elnöktől átvevő hadsereg ellen.  Az IS azóta több száz katonát és rendőrt gyilkolt meg.

A támadásnak az egyiptomi hadsereg vetett véget azzal, hogy F-16-os harci gépekkel lebombázta a terroristák állásait, és megölt mintegy száz fegyverest. A „hitehagyó hadsereg” elleni támadást egyébként két nappal azután követték el, hogy Kairóban autóbomba végzett HisamBarakat államügyésszel. Néhány órával a sinai terrortámadás után a rendőrség Kairóban megölte a vezetés által szintén terrorszervezetnek tartott Muszlim Testvériség kilenc tagját.

A sinai terrorista akció füstjét, a robbanásokat a szomszédos gázai övezetben is lehetett látni, hallani, és nem kizárt, hogy nem véletlenül: egyre nyilvánvalóbb ugyanis, hogy az IS már nemcsak Izraelt fenyegeti létében, de egyre nagyobb nyomást gyakorol a rivális terrorszervetre, a gázai övezetet uraló, Irán által támogatott, ugyancsak iszlamistaHamászra. Arra a Hamászra, amelynek létszáma, szervezettsége, anyagi háttere nem összemérhető a hatalmas területeket ellenőrző, dúsgazdag IS-szel.

Gázát a Sinai-tól egyfajta pufferzóna választja el, az egyiptomi hatóságok így próbálják megakadályozni a fegyveresek átszivárgását, ettől függetlenül a Sinai-félszigeten működő iszlamista szervezet, a „Jeruzsálem Partizánjai” tavaly novemberben hűségesküt tettek az IS-nek. Épp a terrortámadás előtti napon tette közzé az IS azt a videót, amelyen Izrael mellett immár a Gázát uraló rivális iszlamistákat is megfenyegeti, mondván, túl puhák, nem kérik számon elég határozottan az iszlám törvény, a sária elvárásait.

Mint arról már beszámoltunk, az Izraelt „új holokauszttal” fenyegető IS egyre inkább próbál a zsidó állam határaihoz közelíteni, ez majdnem sikerült is neki a Golán-fennsíkhoz közeli szíriai területeken, de a szíriai felkelők meghiúsították a tervet. Kétséges, mi lesz a jordániai területeken működő, vagy a menekültekkel odaküldött IS-sejtekkel, az azonban viszonylag új fejlemény, hogy az IS kifejezetten agresszíven és türelmetlenül lépett volna fel az Izraelt amúgy is sokszor támadó Hamásszal szemben. Június elején Gázából ismét rakétatámadás érte Izrael déli részét, ám ezúttal nem a Hamász, hanem egy, az IS-hez kötődő szervezet állt a háttérben, mondván, őket nem köti a hivatalos tűzszünet.

Ironikus, de az IS a közzétett videón „diktátoroknak” és „szekularistáknak” nevezi a Hamászt, és megígéri az iszlamistáknak, hogy akár akaratuk ellenére is be fogják vezetni a sáriát Gázában. Ugyanakkor Jiszrael Katz izraeli hírszerzési miniszter egy keddi biztonsági konferencián arról beszélt, hogy a két szervezet rivalizálása csak látszólagos, hiszen éppen a Sinai-félszigeten együtt is működnek, a fegyvercsempészet és a támadások területén is, ráadásul „az egyiptomiak és a szaúdik tudtával.” A miniszter szerint közös állásponton vannak a zsidókkal és Izraellel kapcsolatban.

Szakértői jelentések szerint az IS konszolidálni tudta hatalmát az eddigi iraki és szíriai területeken, ezért kész új, egyiptomi és jemeni területeket meghódítani. A The Times of Israel által idézett jelentés még a tunéziai mészárlás előtt megjósolta, hogy nagyszabású terrortámadás készül Észak-Afrikában. Aggodalomra adhat okot, hogy a jelentés szerint az IS kihasználhatja a Líbiából Európába tartó menekülthullámot új merényletek előkészítésére.

Zsido.com

Kép: A „Jeruzsálem Partizánjai” a Sinai-félszigeten (fotó: United with Israel)

Megszakítás