Rakéták hullottak Izrael déli részére, amiket a Gázai övezetből indítottak, ám a jelek szerint most nem a Hamasz áll a háttérben. Az izraeli hadsereg hadgyakorlatot kezdett a térségben, hogy felkészüljön egy esetleges újabb konfliktusra.

Rakéta csapódott be szombat este Izrael déli részén, Askelón térségében, nem messze a Gázai övezettől. Károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés. A rakéta maradványait vasárnap reggel találták meg egy mezőn. A támadásra figyelmeztető szirénák a térség több városában is megszólaltak, így a több mint 100 ezer lakosú Askelónban is, ahol egy robbanást hallottak.

A támadást egy szalafista csoport, az Omar Brigádok vállalta magára a Twitteren, amelyik kapcsolatban áll az Iszlám Álam terrorszervezettel – írja a haaretz.com. A csoport közölte, hogy ők nem tartják magukra nézve kötelezőnek azt a nem hivatalos tűzszünetet, amit Izrael kötött a Hamasz vezetőivel a tavaly nyári háború után. Sőt, a támadással tulajdonképpen a Hamasznak akartak üzenni, hogy a valódi ellenség Izrael és nem a szalafisták.

Válaszul az izraeli légierő a Gázai övezet északi részén a terroristák infrastruktúráját támadta, a védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy lezárják a határátkelőket az övezet és Izrael között. A biztonsági helyzettől függ, hogy mikor nyitják meg újra.

Néhány napja a Vaskupola védelmi rendszer újabb egységeit telepítették a környékre, ahová szerdán három rakéta csapódott be. Az izraeli illetékesek is úgy látják, hogy a támadássorozat hátterében a Gázai övezetet irányító Hamasz ás a szalafisták belviszálya áll.

Időközben az izraeli hadsereg hadgyakorlatot kezdett a közelben, hogy a katonai erők felkészüljenek egy újabb konfliktusra.

 

zsido.com

 

 

Kép: haaretz.com