Miközben Európa az afrikai menekülteket befogadó kvótarendszerről vitázik, az Iszlám Állam újabb fenyegetései azokat erősítik, akik minden menekültet eleve gyanakvással fogadnak. Legújabb hírek szerint lassan a zsidó államot is eléri az IS jelentette veszély.

A sok száz halálos áldozattal járó lampedusai tragédia miatt az Európai Unióban az elmúlt hetekben felpörgött az észak-afrikai menekültekről szóló vita: nyárra várhatóan feláll egy európai haderő, amely a csempészbandákkal szemben katonai eszközökkel is fellép, az EU pedig évi 20 ezer menekültet fogadna be egyfajta kvótarendszer alapján (Magyarországra eszerint 307 menekült jutna). Eközben azonban a leghírhedtebb iszlám terrorszervezet azoknak a félelmeit erősíti, akik eleve minden afrikai menekültben potenciális rizikót látnak.

Az Iszlám Állam (IS) által uralt területeken dolgozó embercsempészek ugyanis arról tájékoztatták a líbiai kormány egyik tanácsadóját, hogy a menekülteket szállító „lélekvesztő” hajókra felcsempészik az IS embereit is – írta a BBC. Őket, ahogy azt az IS már korábban kilátásba helyezte, a szervezet azzal a céllal csempészi Európába, hogy ott sejteket szervezzenek és megalapozzák az IS tartós jelenlétét.

Korábban az olasz és az egyiptomi hatóságok is felhívták a figyelmet arra, hogy a menekülő tömegek között IS-aktivisták is megbújhatnak. Egyes információk szerint ők általában külön ülnek a többiektől a hajókon, de ez természetesen nem látszik már, mire az olasz partokhoz érnek. Az európai hatóságoknak alig van módjuk leellenőrizni  minden egyes észak-afrikai menekült hátterét, indítékát, terveit. Pláne, hogy csak az idén 60 ezer ember menekült el a térségből háborús konfliktusok vagy nyomor, éhínség elől (közülük mintegy 1800-an fulladtak a Földközi-tengerbe).

A szíriai és iraki területen létrehozott Iszlám Állam, amely a napokban nagy sikerként könyvelheti el a kulcsfontosságú Ramadi város és a történelmi Palmira bevételét, egyre nagyobb befolyást szerez Líbiában is. Az IS számos embercsempész kört kontrollál, így komoly befolyása lehet az európai partok felé induló lélekvesztők összetételére.

Európa folyamatos nyomás alatt tartása fenntarthatja az IS legyőzhetetlenségéről szóló képzeteket, amiket a Ynet izraeli híroldal elemzője a szervezet hatékonyságával, az utánpótlás biztosításával, a stabil anyagi háttérrel és a szunni közösségbe való növekvő beágyazottsággal magyaráz. Ehhez még hozzájönnek a nyugati nagyvárosokból hozzájuk csapódó szélsőséges fiatalok ezrei, akik brutalitásban sokszor túltesznek az arab dzsihádistákon.

Az Izraelt tavaly már egyszer „új holokauszttal” megfenyegető IS egyre jobban nyomás alatt tartja a zsidó államot is. Ugyancsak a Ynet számolt be arról, hogy az elmúlt két hétben az IS két kísérletet is tett arra, hogy teret foglaljon a Golán-fennsíkkal határos szíriai területen, de mindkét próbálkozást leverték szíriai felkelő csoportok. Az első iszlamista infrastruktúrát Kuneitrától délre verték szét, a másikat néhány napja, a Golán-fennsík déli részén. A harcok során néhány akna izraeli területen landolt, de Izrael úgy döntött, nem reagál az elmúlt hetek harcaira, leginkább azért, hogy ne veszélyeztesse a szíriai lázadók IS elleni akcióit (ráadásul a Szíriai Szabad Hadsereg részesül izraeli humanitárius segélyben is).

A zsidó állam azonban hosszú távon nem lehet biztonságban a világ legveszélyesebb terrorista szervezetétől, hiszen a menekültügyet ellene is bevetheti az IS, éspedig, mint erről egy korábbi hír beszámolt, Jordánián keresztül. Szakértők szerint ha az IS terrorja elől menekülő arab tömegek elérik az Izraellel szomszédos hasemita királyságot, az egzisztenciájában veszélyeztetheti a zsidó államot, különösen, ha az IS-nek sikerül Jordániában is teret nyernie.

Munkatársunktól

Kép:  Lampedusai menekültek (az olasz parti őrség felvétele)

Megszakítás