Budapest VII. kerületében néha egymást érik a fesztiválok. Erzsébetváros polgármesterével, Vattamány Zsolttal ezekről a kulturális és gasztronómiai programokról beszélgettünk. 

Rengeteg különböző fesztiválnak ad otthont Erzsébetváros. Mi hozza ide a szervezőket?
Erzsébetváros mindig is híres volt kulturális sokszínű­sé­géről, jól megférnek egymás mellett a múlt hagyományai és a mo­dern kezdeményezések. Egy ilyen ezerarcú kerületben, amely Bu­dapest szívében található, minden idelátogató turista legalább egyszer bizonyosan megfordul. A kerület fejlesztési koncepciójában, az Erzsébet Tervben fontos elem volt olyan közösségi terek kialakítása, melyek különböző kulturális igényű közönséget képesek kiszolgálni.

Mennyire vesz részt az önkormányzat a fesztiválok szervezé­sé­ben, lebonyolításában?
Szervezünk saját fesztiválokat és természetesen minden olyan kezdeményezést is támogatunk, amely illeszkedik a kerület kulturális programkínálatához és tartalmas kikapcsolódást jelent az erzsébetvárosi lakosoknak, csakúgy, mint idelátogató vendégeinknek. Számos megkeresést kapunk, melynek során együttműködő partnernek kérik fel az önkormányzatot, ezeknek is örömmel teszünk eleget. 

Hányféle fesztiválon vehetünk részt a kerületben idén?
Széles a paletta, mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot. Idén is megszervezte Vendégváró fesztiválját a Bethlen Téri Színház, ötödik alkalommal tartjuk meg a népszerű Örkény kertet, az Örkény István Színház évadnyitóval egybekötött kulturális rendezvényét a Madách téren szeptember 3-án, emellett támogattuk a Zsidó Művészeti Napokat és az első Barhesz Akadémiát is. Évről évre közreműködünk a Zsidó Kulturális Fesztivál létrehozásában is.

Milyen feladatokat ró az önkormányzatra a sok különböző program?
Sok egyeztetéssel jár egy-egy program megszervezése vagy éppen támogatása, de örömmel vesszük ki a részünket ezekből a feladatokból. Önkormányzatunk jóval több kulturális tevékenységet vállal, mint amennyi törvényben foglalt kötelessége lenne. Úgy gondoljuk, hogy értékeink megőrzéséhez és további gyarapításához hozzátartoznak ezek a programok, így elkezdtünk különböző tematikus, heti rendezvénysorozatokat, fesztiválokat szervezni és támogatni a környezetvédelemtől, az egészség- és sportrendezvényeken át a kulturális fesztiválokig. Fontosnak tartjuk, hogy programjaink minél több emberhez jussanak el, sokakat „szólítsanak” meg és az erzsébetvárosiak is magukénak érezzék őket.
 
Idén kétféle kóser gaszt­ronómiai fesztiválnak ad otthont Erzsébetváros. Mit jelent a kerület életében a zsidó hagyományok őrzése?
Erzsébetváros mindig is a zsidó közösség központi helyszíne volt, ennek emlékét őrzik a kerület zsinagógái, illetve különböző vallási és emblematikus helyszínei. Olyan gazdag történelmi örökséget hagytak ránk, melyet kötelességünknek érzünk megőrizni s továbbadni. A zsidó hagyományok is szerves részét képezik Erzsébetváros kultúrájának, melyeket megbecsüléssel és tisztelettel ápolunk.

Erzsébetváros és Cfát testvérvárosok – és mindkettő nagyszerű fesztiválok otthona. Milyen együttműködés zajlik – akár ezen a téren, akár más módon – a két város között?
Cfát városával 2014 februárjában írtuk alá testvérvárosi megállapodásunkat, amely megerősítette az izraeli és a magyar zsidóság közötti kapcsolatot. Az ünnepélyes aláírásnál jelen volt Köves Slomó rabbi úr is, valamint a cfáti főrabbi. Cfát és a magyar zsidó közösségek közötti kötelék sok évszázados, igyekszünk ezeket a kapcsolatokat szorosabbá tenni, és új lehetőségeket teremteni. A cfáti Magyar Zsidó Múzeum vezetőjével, Roni Lusztig úrral rendszeresen egyeztetünk, melynek eredményeképp napról napra bővülnek együttműködési lehetőségeink. A testvérvárosi kapcsolat egyik kulturális eredményeként – Erzsébetváros kulturális küldöttségeként a Garai Péter vezette Klezmerész Együttes a Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztivál többszörös fellépője. A fesztivál főszervezője, Eyal Shiloach hegedűművész 2016–ban Magyarországon is fellép, önkormányzatunk meghívására.

Ön el szokott látogatni a kerületi fesztiválokra?
Természetesen szívesen teszek eleget a meghívásoknak, érdeklődéssel néztem a Barhesz Akadémia rengeteg kalácskészítőjét a Madách téren, és büszke vagyok, hogy az Örkény színház társulatával az Örkény kert koncertjén idén ötödik alkalommal zenélhetek együtt. Szeretem Erzsébetváros kulturális nyüzsgését, nagyszerű ötletek kerülnek kerületünkben megvalósításra.

Steiner Zsófia írása

 

A cikk az Egység magazin 87. számában jelent meg. Az Egység magazin legújabb számát keresse a Keren Or Központban (1052 Károly krt. 20) vagy a Kóser Piacon (1074. Dohány utca 36.). Ha érdekesnek találta írásunkat, és szeretne még több zsidó témáról olvasni, csatlakozzon előfizetőink táborához! Előfizetésért kattintsonhttp://fizetes.zsido.com/ujsag.php oldalra.