„Nincs férfi nő nélkül, sem asszony férj nélkül, egyikük sem lehet Isten nélkül.” (Berésit Rábá 8:9.)

Szerdán tartották a Hungexpo egyik épületében Yakov Blesofsky és Köves Mushky esküvőjét, amelyre több mint ezer ember volt hivatalos. Az esküvőn részt vettek a családok rokonai, barátai a világ minden tájáról, a hazánkban működő összes emihes zsinagóga küldöttcsaládai, illetve a szervezetek vezetői, és zsinagógáik közösségi tagjai, hogy osztozzanak a pár és a család örömében.

Így készüljön, ha zsidó esküvőre hivatalos

Zsidó esküvőre hivatalos, de nem tudja, hogy mire számítson? Olvassa el cikkünket, segítünk!

Bizton állíthatjuk, hogy az év esküvőjére voltunk hivatalosak szerdán, de persze ezt már akkor is sejthettük, mikor áprilisban megérkezett a hír: Köves Mushkyt, Köves Slomó vezető rabbi és Köves Dvora rebecen lányát eljegyezték. Számítani lehetett rá, hogy nem egy mindennapi szertartáson vehetünk majd részt, azonban minden képzeletünket felülmúlta, amit láttunk. A helyszín egészen káprázatos volt, a pompás virágdekorációk, az apró precizitással megdizájnolt poharas előételek, a pasztell színek, a csillogó fények és a ragyogó csillárok tették különlegessé a helyszínt. A káblát pánimra az épület egyik emeletén került sor, Mushkyt nők százai vették körül, hogy kifejezzék jókívánságaikat, míg Yakovot a férfiak zárták közre. Nagyon megható pillanat volt.

 

„Mushkyt gyerekkora óta ismerem, sokszor töltöttük együtt a sábeszt és a bát micváján is részt vettem. Megindító látni, hogy milyen magabiztos és gyönyörű fiatal nő lett belőle. Most meg férjhez megy! Nehéz szavakba önteni, hogy mit érzek, boldogsággal tölt el az öröme és az is, hogy láthatom a chüpe alatt. Az óbudai közösség előtt cseperedett nagylánnyá, és lám, a nagylányból immár feleség lesz” 

– mesélte lapunk főszerkesztője.

A chüpét az óriási épület tetőteraszán állították fel, ahonnan elképesztő kilátás nyílik Budapestre. A nap éppen még ragyogott az égen, amikor sor került a szertartásra. Az esküvőt Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője vezette, a ketuba felolvasását, és az áldásokat a mennyasszony és a vőlegény rokonai, illetve közeli hozzátartozói mondták. A szertartás alatt meghatóan emlékezetek meg a nemrégiben elhunyt Ilana Oirechman rebecenről, Köves Mushky anyai nagymamájáról és azokról a családtagokról, akik már nem lehetnek jelen. 

A ketuba felolvasása, a kidusin, a niszuin és a hét áldás elmondása után jött a várva várt pillanat, a pohártörés, melyet hangos mázel tovok követtek. Ezek után a vőlegény és a menyasszony kettesben töltött némi időt, a vendégek meg addig elfoglalták helyeiket a díszes teremben és várták, hogy az ifjú pár visszatérjen, hogy elkezdődhessen a tánc. A hangulatról egy izraeli DJ gondoskodott – de ahogyan az lenni szokott a zsidó esküvőkön – a közösség férfi tagjai is mikrofont ragadtak. A nők és a férfiak egymástól elkülönítve táncoltak, a pár két tagját asztalokon emelték a magasba, majd egy ponton Köves Slomó rabbi táncra hívta lányát, Mushkyt, végül az egész Köves család együtt táncolt.

Egy zsidó esküvő nemcsak az önfeledt vidámságról szól, hanem spirituálisan is feltölt. A zsidó házasság egyik nagyon fontos alapelve, hogy a szertartás alatt két lélek egyesül, amelyek korábban egyek voltak – ám a születéssel kettéváltak, hogy aztán a chüpe alatt újraegyesülhessenek. Ez történt szerdán is Blesofsky Yakov és Köves Mushky esetében is.

Ezért a férfi elhagyja atyját és anyját, és ragaszkodik a feleségéhez, és egy testté lesznek. (I.Mózes 2:24.)

Egy 2016-ban megjelent cikkünkben Mushky így vélekedett, hogy miképpen látja magát tíz év múlva: „tíz év múlva huszonhárom leszek. Lesz egy zsidó férjem és egy, esetleg két gyerekem. Magyarországon fogok lakni, mert nagyon szeretem az itteni zsidó közösséget.” Az interjúból az is kiderül, hogy Mushky a Maimonidész tanáraként képzelte el magát és szívesen lakna Óbudán, vagy a XIII. kerületben. Úgy tűnik, pontosan látta jövőjét, az azonban még kérdéses, hogy a pár hol fog otthont építeni – de ne aggódjanak, új életük állomásairól biztosan be fogunk számolni!

Mushky példaképének édesanyját, Köves Dvora rebecent tartja és reméli, hogy ő is olyan jó anyja lesz gyermekeinek, mint amilyen a rebecen volt neki. 

Hatalmas mázel tov a Köves és a Blesofsky családnak, gyermekeik Mushky és Yakov esküvője alkalmából! Kívánjuk, hogy a fiatalok a Tóra és micvák erős alapjaira építsék otthonukat és házasságuk olyan erős legyen, mint amilyen a Tórába vetett hitük.

„Az igazi szerelem olyan érzelem, amely egész életünkben erősödik.

Ezt a fajta szerelmet a közös élet apró, mindenna­pi cselekedetei éltetik. Ez az egymással való osztozás és törődés, és az egymás iránti tisztelet. Az igazi szerelem a közös élet, a család, az otthon felépítése. Mi­kor két élet egyesül, hogy eggyé váljék, idővel elérkeznek egy pontra, ahol mindkét társ úgy érzi, hogy a másikhoz tartozik, és nem tudják elképzelni egymás nélkül az életüket.” (A Lubavicsi Rebbe)

Házasságkötés haszid módra

Sokan csak filmekből ismerik, milyen is egy igazi haszid esküvő. Ha valaki meghívást kap egy ilyen eseményre, sokszor azt sem tudja, mire számíthat. Milyen részei lesznek a szertartásnak? Mit miért csinálnak? Fényképes összeállításunkból mindenre fény derül!  A Midrás (Midrás rábá, Brésit 68:3-4.) elmesél egy történetet Joszé bár Cháláftá rabbiról, akit felkeresett egy idős római nemesasszony, … Olvass tovább

 

Megszakítás