Zsidó esküvőre hivatalos, de nem tudja, hogy mire számítson? Olvassa el cikkünket, mely a My Jewish Learning összeállítása alapján készült.

Mit vegyen fel?

Ez függ a helyszíntől, az időponttól és attól is, hogy a pár mennyire követi a hagyományokat. A vallásos zsidó esküvőn a férfiak kipát viselnek. A nőknek érdemes odafigyelni a szemérmes öltözködés, a cniut szabályaira, és könyököt, térdet eltakaró, nem túlságosan kivágott ruhában megjelenni.

 

Bréking: teljes átalakuláson megy át a Kosher Fashion

Kosher Fashion helyett, Séjna Fashion néven folytatja tovább működését a butik.

 

Az esküvő előtt – kábálát pánim

A zsidó esküvői meghívón általában két időpont olvasható. Az egyik a káblát pánim, a vendégek fogadása, a második pedig a chupá, a szertartás kezdetének időpontja. A kábálát pánim az esküvő szerves része, érdemes még a szertartás kezdete előtt megérkezni és köszönteni a pár két tagját, akik két külön helyen készülnek a nagy pillanatra. A vendégek fogadása idejében általában frissítőket is felszolgálnak. A menyasszony többnyire zsoltárokat olvas és fogadja, illetve maga is jókívánsággal viszonozza a vendégek jókívánságait. A vőlegény oldalán a ketuba, a házasságlevél aláírásával még a legutolsó simítások folynak, de a jókívánságot itt is szívesen fogadják.

Miután minden jogi ügyet elvégeztek, a vőlegényt a menyasszonyhoz kísérik a vendégek sorfala közepette. Ekkor kerül sor a bedekkolásra, vagyis arra, hogy a vőlegény a fátylat a menyasszony arca elé húzza. Ez az esküvő fontos és megindító eleme, érdemes részt venni rajta. Ezt követi az apa áldása, majd a vendégek átvonulnak a chüpéhez, az esküvői sátorhoz, hogy végignézzék a szertartást.

 

Chupá

A vőlegényt és a menyasszonyt az örömszülők vezetik oda az esküvői sátorhoz, mely szokástól függően a szabad ég alatt vagy zárt térben található. A vőlegény hét kört tesz a menyasszony körül, majd következik a köszöntés és az esküvői szertartás, melynek főbb elemei a ketuba, vagyis a házasságlevél felolvasása és az esküvő hét áldásának elmondása. Ezt néha dal kíséri, amihez a vendégek is csatlakozhatnak. A vőlegény a menyasszony mutatóujjára húzza a gyűrűt, és átadja neki a – többnyire díszesen megírt – házasságlevelet. Mindketten isznak a borból. A szertartás a pohártöréssel végződik, ami a jeruzsálemi Szentély fölött érzett fájdalmunkra emlékeztet. Egyben ez jelzi a szertartás végét is, többnyire ezt követi a hangos „mázál tov” gratuláció. A pár a chüpe alól egyenesen a cheder jichudba megy, ez az első alkalom, hogy kettesben zárt ajtók mögött lehetnek. A vendégek közben nekilátnak az evés-ivásnak.

Óriási mázel tov Chanának és Shalomnak!

Csodálatos esküvőre voltunk hivatalosak a tegnapi napon a budapesti Intercontinentalba.

 

Tánc

Amikor az újdonsült pár visszatér az ünneplők közé, megkezdődik a tánc. Vallásos esküvőkön a nők és a férfiak egymástól elkülönítve táncolnak. A pár két tagját gyakran székkel együtt emelik a magasba, és ők az elválasztó fölött egy zsebkendő két végét fogva fejezik ki összetartozásukat. Sokan magánszámot mutatnak be a pár előtt, így fejezve ki jókívánságaikat.

Lezárás

Az étkezés végén elhangzanak ismét az esküvői áldások és áldást mondanak a borra is.

Ha kérdése van, érdemes még időben feltenni, hogy a lehető legjobban érezhesse magát ezen a csodálatos napon.

 

Megszakítás