Az izraeliek inkább egy republikánus elnöknek örülnének. Ha mégis demokrata lesz a befutó, akkor egyértelműen Hillary Clinton a favorit az egyébként zsidó Bernie Sanders ellenében.

Miközben az amerikai zsidók évtizedek óta erősen demokrata beállítottságúak, addig mindez az Izraelben élő zsidókról már nem mondható el. Az Izraeli Demokrácia Intézet február végén felvett közvélemény-kutatásában a megkérdezettek relatív többsége (34 százalék) szerint az lenne jobb Izraelnek, ha a novemberben megválasztandó új amerikai elnök republikánus lenne. A felmérésben részt vevő zsidók 28 százaléka vélte úgy, hogy egy demokrata elnök lenne kedvezőbb Izraelnek. Meglehetősen magas (26 százalékos) volt azoknak az aránya, akik nem tudtak állást foglalni a kérdésen.

20160331_01

A jelenleg legesélyesebb és egyben leginkább megosztó republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump kapcsán a nagy többség úgy véli, hogy az Izraelhez fűződő viszonya baráti. A megkérdezettek mindössze 14 százaléka volt ezzel ellentétes állásponton. Az izraeli pozitív véleményeket minden bizonnyal megerősítette Trumpnak az a beszéde, amit az egyik legjelentősebb amerikai zsidó szervezet éves konferenciáján tartott. Itt elmondta, hogy Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa és ígéretet tett arra, hogy oda helyezi át az amerikai nagykövetséget, ha ő lesz az elnök.

20160331_02

A potenciális Demokrata párti jelöltek közül egyértelműen Hillary Clintont tartják előnyösebbnek az Izraelben élő zsidók. Az egyébként zsidó származású Berni Sanderst csupán a megkérdezettek szűk ötöde gondolta kedvezőbb jelöltnek. Hasonlóan az előző két kérdéshez, ennél is a résztvevők negyede nem tudott érdemben véleményt formálni.

20160331_03

Munkatársunktól (a The Israel Democracy Istitute, The Guttman Center által készített Peace Index adatai alapján)

Megszakítás