Barack Obama megítélése továbbra is inkább pozitív az amerikai zsidók körében, de a népszerűsége messze elmarad a 2009-es, de még a 2012 végi szinttől is. A hagyományosan demokrata párti zsidó közösség szavazatai fontosak lesznek a novemberi választáson.

A Gallup 2009 óta rendszeresen méri Barack Obama népszerűségét nemcsak a teljes amerikai társadalomban, hanem azon belül, az amerikai zsidók körében is. Az elnök munkájának elismertsége a 2009-es beiktatása óta folyamatosan sokkal jobb a zsidók körében, mint a társadalom egészében: az elmúlt 7 évben átlagosan 13 százalékponttal értékelték pozitívabban Obama teljesítményét.

A lenti grafikon jól mutatja, hogyan mozgott együtt a két csoportban az elnök megítélése. Azaz a zsidók Obamáról alkotott véleménye akkor javult, vagy éppen romlott, amikor a társadalom egészének az álláspontja is hasonlóan alakult. Ugyanakkor a kétszámjegyű különbség tartósan megmaradt – egészen tavalyig. 2015-ben ugyanis előbb az első félévben 9, majd a második félévben még tovább, 8 százalékpontra záródott az olló.

Obama népszerűsége 2013/2014-ben jelentősen visszaesett az amerikai zsidók körében is. Ebben komoly szerepe lehetett az elnök és az izraeli kormány közti viszony gyengülésének, amit az USA Iránnal kapcsolatos politikája határozott meg. Ez a trend ugyanakkor megfordult 2015 elején. Obamának sikerült az elveszített népszerűségének egy részét visszanyernie a zsidók körében is, támogatottsága tavaly 54-55 százalékon stabilizálódott ebben a közösségben. Mindez azt jelezheti, hogy az amerikai zsidók nagyrészt napirendre tértek az iráni nukleáris egyezmény és általában a kormány közel-keleti politikája felett.

Az amerikai zsidók évtizedek óta erősen demokrata beállítottságúak. Az exit poll eredmények 1972-től kezdve minden elnökválasztáson azt mutatták, hogy a zsidók többsége a Demokrata Pártot támogatta. Az 1992-2008 között tartott öt választás mindegyikén a zsidók legalább 74 százaléka a demokrata jelöltre voksolt. Obama esetében ez az arány a 2008-as választáson 78 százalék volt, míg 2012-ben 69 százalék.

20160222_1

A zsidó közösség ugyanakkor nem egységesen értékeli pozitívan Obama munkáját. A liberális, kevésbé vallásos, magasan képzett amerikai zsidók körében az elnök igen népszerű, míg a konzervatív, diplomával nem rendelkező zsidók között gyenge a megítélése. Az összkép pedig azért lehet kedvező, mert az utóbbi csoportok részaránya sokkal kisebb a zsidóságon belül, mint az előbbieké.

A közelgő választás kapcsán fontos tényező lehet, hogy sikerül-e az utolsó évben Obamának javítania népszerűségén a zsidók körében. Amennyiben nem, kérdés, hogy ez milyen mértékben hat majd a demokrata jelölt támogatottságára.

 

Munkatársunktól (a Gallup kutatási összefoglalója alapján)

Megszakítás